Câți bani s-au spălat prin băncile din Moldova? 22 sau 70 de miliarde de dolari

shadow
Miercuri, 19.06.2019 10:39   1154
Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) anunță că a studiat declarațiile făcute de către organizațiile non-guvernamentale Comunitatea WatchDog.md și Transparency International Moldova, pe marginea raportului privind utilizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în spălarea a 70 miliarde de dolari.

"Conform legislației naționale cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, SPCSB (în continuare - Serviciu) recepționează doar tranzacțiile suspecte de spălare a banilor și finanțare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite. Tranzacțiile realizate între bănci, între bănci și Banca Națională a Moldovei, între bănci și Trezoreria de Stat, între Banca Națională a Moldovei și Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare în adresa Serviciului.

În acest context, preliminar, informăm că volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federația Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naționale a Moldovei și preluate de autorii studiului nu coincid cu informațiile deținute de către Serviciu", se arată în comunicatul SPCSB

Citiți și:

Miliardele din Laundromat ar fi ajuns și la Plahotniuc 

Totodată instituția spune că potrivit datelor acumulate și analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, "valoarea totală a mijloacelor bănești legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, avînd la bază ordonanțe judecătorești, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor rusești deschise la BC MOLDINDCONBANK SA, a constituit circa 22.013.152.564 de dolari SUA". 

Totodată, Serviciul urmează să revină cu informații complexe referitor la desfășurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”, acțiuni de investigații realizate, aspecte privind cooperarea externă și rezultatele obținute de instituția specializată în prevenirea și combaterea spălării banilor. 

Un studiu realizat de Comunitatea Watchdog.MD și Transparency International Moldova, cu tema ”Laundromatul rusesc” – schema de spălare a 70 miliarde dolari facilitată de elitele politice din Moldova", sugerează că prin schema de spălare de bani din Federația Rusă prin intermediul justiției și a sistemului bancar moldovenesc ar fi fost spălate circa 70 de miliarde de dolari.

Advertisement

Totodată autorii economistul Sergiu Tofilat și exministrul Finanțelor Veaceslav Negruța susțin că persoanele responsabile de facilitarea spălărilor de bani au fost promovate în funcții cheie de Partidul Democrat. 

Aminitim că în anii 2010-2014 organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari din fonduri murdare printr-un sistem complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă. 

Unul dintre cei implicați în această schemă ar fi fost afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare, iar banca din Moldova folosită în schemă era Moldindconbank. 

Citiți și:

Prin conturile ei au trecut circa 211 miliarde de leiOportunitati