Câţi bani s-au spălat prin băncile din Moldova? 22 sau 70 de miliarde de dolari

shadow
Miercuri, 19.06.2019 10:39   670
Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) anunță că a studiat declaraţiile făcute de către organizaţiile non-guvernamentale Comunitatea WatchDog.md şi Transparency International Moldova, pe marginea raportului privind utilizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în spălarea a 70 miliarde de dolari.

"Conform legislaţiei naţionale cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, SPCSB (în continuare - Serviciu) recepţionează doar tranzacţiile suspecte de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite. Tranzacţiile realizate între bănci, între bănci şi Banca Naţională a Moldovei, între bănci şi Trezoreria de Stat, între Banca Naţională a Moldovei şi Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare în adresa Serviciului.

În acest context, preliminar, informăm că volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federaţia Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei şi preluate de autorii studiului nu coincid cu informaţiile deţinute de către Serviciu", se arată în comunicatul SPCSB

Citiți și:

Miliardele din Laundromat ar fi ajuns și la Plahotniuc 

Totodată instituţia spune că potrivit datelor acumulate şi analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, "valoarea totală a mijloacelor băneşti legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, avînd la bază ordonanţe judecătoreşti, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor ruseşti deschise la BC MOLDINDCONBANK SA, a constituit circa 22.013.152.564 de dolari SUA". 

Totodată, Serviciul urmează să revină cu informaţii complexe referitor la desfăşurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”, acţiuni de investigaţii realizate, aspecte privind cooperarea externă şi rezultatele obţinute de instituţia specializată în prevenirea şi combaterea spălării banilor. 

Un studiu realizat de Comunitatea Watchdog.MD și Transparency International Moldova, cu tema ”Laundromatul rusesc” – schema de spălare a 70 miliarde dolari facilitată de elitele politice din Moldova", sugerează că prin schema de spălare de bani din Federația Rusă prin intermediul justiției şi a sistemului bancar moldovenesc ar fi fost spălate circa 70 de miliarde de dolari.

Advertisement

Totodată autorii economistul Sergiu Tofilat şi exministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa susţin că persoanele responsabile de facilitarea spălărilor de bani au fost promovate în funcţii cheie de Partidul Democrat. 

Aminitim că în anii 2010-2014 organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari din fonduri murdare printr-un sistem complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă. 

Unul dintre cei implicați în această schemă ar fi fost afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare, iar banca din Moldova folosită în schemă era Moldindconbank. 

Citiți și:

Prin conturile ei au trecut circa 211 miliarde de leiOportunitati