Navă sub pavilionul Republicii Moldova, cu 10 tone de hașiș, reținută în Spania

shadow
Miercuri, 19.06.2019 09:04   2143
Cargoul ELG, sub pavilionul Republicii Moldova, a fost reținut luni, în Spania, iar la bordul său au fost descoperite 10 tone de hașiș.

Drogurile erau ambalate în 350 de baloturi care aveau o greutate totală de aproximativ 10 000 de kilograme și erau ascunse în interiorul navei, scrie Moldova.org, citând presa din Spania.

Monitorizarea vasului a început încă acum șase luni. Autoritățile navale din provincia Murcia au suspectat această navă în transportarea de droguri, iar, ulterior, serviciile vamale au ținut sub monitorizare deplasările „ELG“.

Operațiunea specială care a purtat genericul „Seifa“ s-a încheiat luni, 17 iunie, iar la aceasta au contribuit ofițeri din Turcia, Franța și Italia.

Transportul făcea parte din așa-zisul traseu est-mediteranean, des folosit de traficanții de droguri.

Advertisement

De obicei, cantități mari de hașiș sunt transportate din Africa de Nord prin strâmtoarea Gibraltar. Toate navele suspecte care circulă pe acest traseu sunt supuse supravegherii din partea autorităților franceze și italiene, în mod coordonat.

Numai în 2018 au fost desfășurate pe aceast traseu șase operațiuni care s-au soldat cu interceptarea a peste 37 tone de hașiș.

De notat că în februarie 2019, autoritățile britanice au reținut nava ELG în Gibraltar pentru 11 deficiențe depistate, inclusiv iluminat de urgență și baterii nefuncționale, bărci de salvare nefuncționale, lipsa unui plan de călătorie, acord de angajare a marinarilor invalid, condiții antisanitare etc.

Cargoul a fost dat în exploatare în anul 1983 și înainte purta numele Helga. În prezent este exploatat de firma turcească Adoken Shipping Ltd și înregistrat în Bulgarian Register of Shipping.

Citiți și:

De ce Moldova rămâne în lista neagră a navigației maritime. O altă navă a fost interzisăOportunitati