Navă sub pavilionul Republicii Moldova, cu 10 tone de haşiş, reținută în Spania

shadow
Miercuri, 19.06.2019 09:04   1583
Cargoul ELG, sub pavilionul Republicii Moldova, a fost reținut luni, în Spania, iar la bordul său au fost descoperite 10 tone de haşiş.

Drogurile erau ambalate în 350 de baloturi care aveau o greutate totală de aproximativ 10 000 de kilograme și erau ascunse în interiorul navei, scrie Moldova.org, citând presa din Spania.

Monitorizarea vasului a început încă acum șase luni. Autoritățile navale din provincia Murcia au suspectat această navă în transportarea de droguri, iar, ulterior, serviciile vamale au ținut sub monitorizare deplasările „ELG“.

Operaţiunea specială care a purtat genericul „Seifa“ s-a încheiat luni, 17 iunie, iar la aceasta au contribuit ofiţeri din Turcia, Franța şi Italia.

Transportul făcea parte din aşa-zisul traseu est-mediteranean, des folosit de traficanții de droguri.

Advertisement

De obicei, cantități mari de hașiș sunt transportate din Africa de Nord prin strâmtoarea Gibraltar. Toate navele suspecte care circulă pe acest traseu sunt supuse supravegherii din partea autorităților franceze și italiene, în mod coordonat.

Numai în 2018 au fost desfășurate pe aceast traseu șase operațiuni care s-au soldat cu interceptarea a peste 37 tone de hașiș.

De notat că în februarie 2019, autorităţile britanice au reţinut nava ELG în Gibraltar pentru 11 deficienţe depistate, inclusiv iluminat de urgenţă şi baterii nefuncţionale, bărci de salvare nefuncţionale, lipsa unui plan de călătorie, acord de angajare a marinarilor invalid, condiţii antisanitare etc.

Cargoul a fost dat în exploatare în anul 1983 şi înainte purta numele Helga. În prezent este exploatat de firma turcească Adoken Shipping Ltd şi înregistrat în Bulgarian Register of Shipping.

Citiţi şi:

De ce Moldova rămâne în lista neagră a navigației maritime. O altă navă a fost interzisăOportunitati