O bancă din Moldova ocupă locul 5 în regiune la rata rentabilității activelor

shadow
Marţi, 18.06.2019 12:46   2270
Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova ocupă locul 5 în clasamentul băncilor din Europa de Sud-Est la capitolul Rata rentabilității activelor (ROA).

Potrivit SeeNews TOP 100 Banks, noul lider al pieței bancare din întreaga regiune este Banca Transilvania, care a depășit fostul lider BCR din România, care a coborât pe locul trei și Zagrebacka Banka din Croația, care ocupă locul doi după volumul activelor.

În clasament apar patru instituții financiare din Republica Moldova: Moldova Agroindbank (care a urcat de locul 67 pe 59), Moldindconbank (locul 74, în timp ce în 2017 era pe 83), Victoriabank (locul 83 în urcare cu două locuri) și nou intrata Mobiasbanca (locul 93).

În cazul Moldindconbank, autorii constată că instituția ocupă locul 5 în regiune la capitolul Rata rentabilității activelor (ROA).

Clasamentul mai scoate la iveală faptul că mai mult de 70% din activele băncilor sunt administrate de grupuri internaționale.

Advertisement

Deși activele băncilor au crescut cu 4,6% până la 83,2 miliarde lei în 2018, rata de penetrare a sistemului bancar a rămas practic neschimbată la 53% din PIB-ul nominal.

Autori studiul constată că profitul net total al primilor 100 de creditori din regiune a crescut în anul 2018 la 4,35 miliarde de euro (4,89 miliarde dolari), în creștere cu 24% față de anul trecut.

"Băncile din Europa de Sud-Est au înregistrat o performanță solidă în 2018, operând într-un mediu economic îmbunătățit pe fondul lichidității ridicate și în absența unor șocuri majore externe sau interne. Extinderea portofoliilor de credite, combinată cu scăderea creditelor neperformante și a activelor, pentru a susține o creștere a profitului net care a crescut până la un nivel istoric, în ciuda ratelor scăzute ale dobânzii", au comentat autorii publicației.

În același timp, activele totale ale celor mai mari bănci din regiune au crescut doar marginal. Activele combinate ale primelor 100 de bănci au totalizat 279 de miliarde de euro în 2018, în creștere cu doar 1,45% față de cele 275 de miliarde de euro ale celor mai mari bănci din regiune cu un an mai devreme.

În clasament au fost incluse 100 de bănci din România, Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Serbia, Slovenia, Muntenegru, Bosnia Herțegovina și Albania, fiind analizate peste 200 de bănci din regiune.



Oportunitati