Informațiile privind scoaterea în offshore a unor sume mari de bani nu se confirmă

shadow
Luni, 17.06.2019 16:03   1140
Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale de bani. Asta după ce săptămâna trecută atât președintele Igor Dodon, cât și noul ministru al Economiei Vadim Brînzan au declarat că din țară sunt scoși bani în offshore.

"BNM utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale. 

Datele respective reprezintă temeiul pentru analiza fluxurilor de capital și a piețelor financiare, a eficienței serviciilor de transfer, în legătură cu atribuțiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară și supraveghere bancară.

În acest sens sunt evaluate riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc. În același timp, informațiile obținute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului. 

În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări", se arată în comunicatul BNM

În același timp într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) susține că "a atenționat organele cu funcții de supraveghere și entitățile raportoare (bănci, companii de asigurări, prestatori de servicii de plată, notari etc.) despre riscurile sistemice care pot surveni în cadrul activității acestora în contextul evenimentelor care se desfășoară în Republica Moldova, urmînd ca acestea, imediat, să aplice măsurile de precauție sporită față de clienți".

Advertisement

Totodată Serviciul precizează că nu a identificat "careva riscuri sau tipologii sistemice”.

Pe 13 iunie, ministrul Economiei și Infrastructurii din Guvernul Sandu, Vadim Brînzan, a anunțat că deține informații conform cărora din contul companiilor cu capital de stat sunt extrase sunt extrase sume mari de bani, fie în numerar, fie sunt transferați pe contul unor companii din offshore.

Anterior declarații asemănătoare au fost făcute și de către Președintele Republicii Moldova Igor Dodon.

Citiți și:

Vadim Brînzan: Banii companiilor de stat sunt scoși în offshoreOportunitati