Gazoductul Ungheni-Chișinău nu va fi finalizat în acest an. Soluția propusă de Ucraina

shadow
Luni, 17.06.2019 08:03   3842
Compania românească Transgaz nu va reuși să finalizeze în acest an construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, se arată într-o analiză a agenției Interfax.

În consecință, gazoductul va fi gata mai târziu cu circa șase luni de la data expirării contractului de furnizare a gazelor dintre Moldovagaz și Gazprom, iar autoritățile de la Chișinău vor trebui să caute o soluție pentru a evita șantajul rusesc.

Ucraina propune să renunțăm la contractul cu Gazprom

O propunere pentru a evita un astfel de scenariu a făcut compania Ukrtransgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor (STG) din Ucraina: importul de către Moldova de gaze naturale din UE fără participarea Gazprom, precum și să-și creeze propriile sale rezerve de metan în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor.

Citiți și:

Un alt gazoduct inutil? S-a decis cine va construi conducta Ungheni-Chișinău

„Timp de mai mult de trei ani, Ucraina nu consumă gaze de la Gazprom. Toată cantitatea necesară de gaze naturale Ucraina le importă din țările UE datorită capacității mari a sistemului de transport al gazelor din Ucraina.

Advertisement

Furnizorii moldoveni, cu ajutorul STG ucrainean, pot folosi aceeași abordare care va permite Moldovei să importe independent gaze naturale din UE”, se arată într-un comunicat al Ukrtransgaz.

În plus, Ukrtransgaz este gata să ofere Moldovei depozitele sale subterane de gaze pentru a acumula volumele de gaze necesare pentru aprovizionarea neîntreruptă cu gaze pe timpul iernii 2019/2020.

„Capacitatea interconexiunilor gaziere moldo-ucrainene permite transportul până la 15 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ce ar acoperi pe deplin necesitățile consumatorilor din Moldova. Oferta oficială a fost trimisă Republicii Moldova în primăvara. Cooperarea într-un astfel de regim poate începe imediat după semnarea acordului între operatorii de transport de gaze cu privire la cooperarea la toate punctele de legătură dintre STG din Ucraina și Moldova conform normelor europene”, susține Ukrstransgaz.

Compania mai afirmă că un astfel de acord nu creează obligații financiare pentru partea moldovenească.

România nu are încă suficient gaz pentru exporturi

De notat că lucrările la conducta Ungheni-Chișinău nu au început, ca urmare a unei reconfigurări a traseului, dar și a contestării depuse de o companie spaniolă privind rezultatele licitațiilor la câteva loturi.

Mold-street.com a solicitat de la Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz un comentariu referitor la stadiul lucrărilor de construcție a conductei, dar administrația așa-și nu a răspuns.  

Un studiu realizat de Expert-Grup constată că cel mai probabil că Transgaz va construi, deși cu întârzieri, infrastructura pe ambele maluri ale Prutului.

Pe de altă parte experții se întreabă "dacă în România va exista suficient gaz pentru exporturi, cel puțin până la finalizarea coridorului sudic și întăririi rețelei din Bulgaria, prin care s-ar putea aduce în câțiva ani gaz din zona Mării Caspice".

Citiți și:

O corporație spaniolă a contestat rezultatele a 3 licitații pentru conducta Ungheni-ChișinăuOportunitati