Partidul Democrat a cedat. Guvernul Filip și-a dat demisia

shadow
Vineri, 14.06.2019 17:35   1278
Vladimir Cebotari, vice-președintele Partidului Democrat, a anunțat că guvernul condus de Pavel Filip și-a dat demisia.

Declarația vine după ședința de azi a Consiliului Politic Național al PDM.

Cebotari a precizat că de acum PDM este în opoziție. Totodată el a spus că toate încercările pentru a negocia o soluție de ieșire din criza constituțională cu blocul ACUM sau cu PSRM au eșuat.

Citește și: 

Criza politică de la Chișinău

Cu toate acestea, democrații consideră că noul Guvern Maia Sandu se află în ilegalitate.

„Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog, și pentru a debloca criza în care se află țara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului Filip. Sarcina preluării în legalitate a Guvernului rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM și ACUM, creat de Igor Dodon și partidele pro-europene”, a declarat vicepreședintele PDM.

Advertisement

Potrivit lui, cel mai probabil se va ajunge până la alegeri anticipate, „singura formă prin care se poate soluționa legal și corect criza creată de binomul PSRM și ACUM”.

Totodată cebotari a spus că PDM rămâne deschis dialogului și este gata să găsească cele mai bune soluții pentru a avea un Guvern și Parlament legale și legitime.

"Vrem să muncim pentru țară mai departe, indiferent în ce postură vom fi. PDM va avea un rol decisiv în politică în perioada următoare. Înțelegem cât de fragilă e majoritate parlamentară actuală”, a adăugat Cebotari.

Menționăm că sâmbătă, 8 iunie, majoritatea parlamentară formată din blocul ACUM și PSRM a ales conducerea Parlamentului și un nou Guvern în frunte cu Maia Sandu.

În același timp, Curtea Constituțională a decis că aceste decizii sunt ilegale, iar fostul Guvern Filip a refuzat să plece de la guvernare.

Totodată PDM inisista că soluția la criza politică este organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie 2019, iar lideri ai democraților au declarat duminică că ei sunt deja în campanie electorală.

Ca urmare a presiunii internaționale și a lipsei de susținere din partea partenerilor de dezvoltare, PDM a fost nevoit să cedeze.

Citiți și:

Uniunea Europeană recunoaște noul Guvern condus de Maia Sandu. PDM spune că e în campanieOportunitati