Poliția a interceptat convorbirile telefonice a 50 de politicieni, activiști și jurnaliști

shadow
Vineri, 14.06.2019 09:24   2138
În ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă, potrivit unei ample anchete RISE Moldova.

Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit cel puțin 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști.

Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată, în locuințe fiind instalate microfoane și camere video.

Interceptări folosite pentru a porni dosare contra opoziției

RISE Moldova a obținut un set de date care arată amploarea operațiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești și mandate de autorizare. În documente se face referire și la peste 200 de DVD-uri cu discuții telefonice interceptate.

Oficial, efortul oamenilor legii s-a încheiat pe o notă pesimistă din partitura penală - datele nu au prezentat interes și au fost nimicite. În realitate, unele persoane vizate susțin că interceptările au fost folosite de sistem pentru a li se deschide dosare penale sau pentru a fi denigrate public.

Advertisement

Potrivit investigației interceptările au durat mai mult de un an și jumătate, începând cu 7 aprilie 2016 și au continuat cu unele pauze până la începutul anului 2018.

Printre cei interceptați se numără numeroși simpatizanți și fruntași ai Platformei DA - inclusiv liderul ei, Andrei Năstase, în prezent deputat și noul ministru de interne în Guvernul condus de Maia Sandu.

Sub lupă au fost puși și foști combatanți, dar se găsesc și activiști civici sau reprezentanți ai societății civile. De exemplu Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, sau avocatul Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice.

"Pregătesc și săvârșesc infracțiuni prevăzute de Codul penal”

Au nimerit și ziariști precum fondatorul Newsmaker.md, Vladimir Soloviov, sau Adrian Prodan de la Jurnal TV. 

În cazul membrului PAS, Dan Perciun, în prezent deputat ACUM, a fost autorizată și instalarea de camere video în apartament "fără înștiințarea proprietarului, posesorului, în scopul studierii acestuia pentru descoperirea urmelor activității infracționale”.

Au fost interceptate și telefoanele copiilor unor opozanți, dar și a unor persoane care au contactat cu protestatarii. De exemplu Diana Puga, fost șefă pe audit intern la Ministerul tehnologiilor Informaționale, în perioada când ministru era Pavel Filip a ajuns a fi monitorizată la finele lunii mai, când era asistenta deputatului socialist Adrian Lebedinschi.

Motivul interceptării a fost că ea, „în complicitate cu alte persoane, pregătesc și săvârșesc infracțiuni prevăzute de Codul penal”.

Niciunul dintre cei interceptați nu a fost înștiințat despre faptul că au fost subiectul unor astfel de măsuri.



Oportunitati