În toiul crizei politice, zeci de active ale statului sunt scoase la mezat

shadow
Vineri, 14.06.2019 08:15   1786
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță organizarea în iulie 2019 a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, în cadrul căreia sunt expuse active de câteva sute de milioane de lei.

Astfel la concursul comercial de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat sunt scoase șase întreprinderi de stat cu preț total de vânzare de peste 300 de milioane de lei.

Fabrica de Sticlă din Chișinău din nou scoasă la vânzare

Cel mai mare preț este cerut pentru Fabrica de Sticlă din Chișinău - aproape 232 milioane de lei. Anterior fabrica a mai fost scoasă la privatizare, dar nu s-au găsit cumpărători.

De notat că anul trecut întreprinderea a reușit să obțină venituri de 302,74 milioane lei, de două ori și ceva mai mult față de 2017, și în plus a obținut un profit de 12,6 milioane lei, în timp ce în 2017 avea pierderi de circa 20 milioane lei.

Urmează Sanatoriul „Moldova” din Truskaveț, Ucraina - 25,5 milioane lei, Hotelul Zarea - 24,4 milioane lei și Combinatul Republican de Instruire Auto - peste 20 de milioane lei. 

Potrivit APP, ofertele pentru participare la concurs se primesc nu mai târziu de 18 iulie 2019.

Advertisement

Totodată la licitație cu "strigare", sunt expuse 19 complexe patrimoniale unice, inclusiv trei întreprinderi de stat. Valoarea totală a acestora este de peste 35 milioane de lei.

Cel mai valoros este un bloc de producție cu 4 etaje de pe strada Iurii Gagarin 10 din Chișinău (în apropiere de gara feroviară) care a fost evaluat la circa 9,6 milioane de lei. Printre bunurile vândute se numără patru baze de odihnă din Ucraina și una din Moldova, dar și două cinematografe.

La licitația "cu reducere" sunt scoase la mezat șase complexe patrimoniale cu un preț de pornire de circa 1,7 milioane de lei.

Alte cinci active ale statului (cote din capitalul unor societăți pe acțiuni) vor fi vândute la licitații „cu strigare” pe piața reglementată (Bursa de Valori), în perioada 15 - 19 iulie 2019.

Cota de 94% de la Uzina de mașini de salubritate din Fălești este scoasă la vânzare la un preț de circa 4,4 milioane lei, de trei ori și ceva mai puțin decât prețul nominal, în timp ce cota de aproape 93% de la Institutul de cercetări științifice „Rif-Acvaaparat” din Bălți la un preț de 16 milioane de lei, de 9 ori mai mare decât prețul nominal.

De notat că majoritatea activelor au mai fost scoase la privatizare și în trecut.

Citiți și:

Privatizare: Fosta cantină a Guvernului și o parte din Casa Presei vândute la prețuri miciOportunitati