Scenariu de șoc. Criza politică lovește în leu, iar cursul euro poate urca la 21 de lei

shadow
Joi, 13.06.2019 09:27   1664
Deprecierea monedei naționale continuă și se poate accentua pe fondul crizei politice profunde prin care trece Republica Moldova, susțin experții de pe piață.

Astfel în ultimele trei luni, moneda națională s-a depreciat cu circa 5,8% față de dolar și cu 6,8% față de euro.

În consecință, joi 13 iunie, la casele de schimb valutar un euro este vândut la un curs de 20,60 - 20,70 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 18,3 lei.

Citiți și:

Cine lovește în leul moldovenesc

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca pe o simplă fluctuație, dacă nu ar exista contextul politic negativ și anume criza politică ce a cuprins țara după alegerile parlamentare și care în loc să se rezolve se aprofundează.

"Cererea de valută în ultimele zile este în creștere, în special din partea populației și unul dintre factori este anume situația politică din țară și dualitatea puterii. Dacă nu se găsește rapid o soluție, lucrurile s-ar putea agrava", explică specialistul.

Advertisement

Totodată el remarcă faptul că Banca Națională dispune de rezerve și măsuri pentru a ține situația sub control, doar că acestea nu sunt însă suficiente pentru o perioadă lungă de timp.

De notat că tendința internațională este acum aprecierea cursului monedei unice europene și dacă până la finele lunii mai cursul euro/dolar a oscilat în jurul cotației 1,11-1,12 de dolari pentru un euro, acum a trecut de nivelul 1,13 și se îndreaptă spre 1,15 dolari pentru un euro.

O astfel de evoluție ar putea duce la aprecierea monedei europene pe piața moldovenească până la nivelul de 21 de lei.

Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, care a prognozat încă anul trecut o depreciere lentă dar sigură a leului moldovenesc, susținea că această tendință se va menține și în continuare. Potrivit lui dolarul ar putea trece peste câteva luni de nivelul de 18,4 lei, iar la finele anului 2019 chiar și la un curs de 18,7 lei. În schimb moneda europeană ar putea ajunge și trece de nivelul de 21 de lei și se poate îndrepta spre nivelul de 21,5 și chiar 22 de lei..

Totodată economistul vedea și o posibilă accelerare a ratei inflației care poate trece de 10% în trimestrul III al anului 2019.

Mai adăugăm că Banca Națională a Moldovei deține în prezent rezerve de 2,9 miliarde de dolari, care se mențin la același nivel deja de o lună de zile. Acestea ar fi suficiente de a stabiliza situația.

De notat că Guvernul a prognozat pentru anii 2019-2021 o depreciere moderată a leului, iar cursul mediu va oscila între 17,2 lei și 18,5 lei pentru un dolar.

Citiți și:

Cine și cum a câștigat zeci de milioane de lei de pe urma manipulării pieței valutareOportunitati