Fostul Guvern Filip vinde americanilor stadionul republican și mută ambasada din Israel

shadow
Marţi, 11.06.2019 20:59   1566
Fostul Guvern condus de Pavel Filip a decis într-o ședința din 11 iunie 2019 să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Tot în aceeași ședință fostul executiv a decis și transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Statul Israel din Tel Aviv în Ierusalim, potrivit unui comunicat de presă.

”Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară, dar și ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste 2 proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea. Sunt două angajamente pe care le-am făcut anterior și vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate”, a menționat fostul premier Pavel Filip.

De notat că ambele proiecte au fost aprobate fără a fi publicate proiectele de decizii, inclusiv costurile și riscurile unor astfel de decizii.

Un an în urmă fostul guvernul Filip examinase un proiect de lege prin care se permite desființarea Stadionului Republican din municipiul Chișinău, proprietate publică a statului, cu suprafața de 5,18 hectare pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Advertisement

Anterior a fost semnat și un "Memorandum de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova". 

Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, declara într-un interviu pentru postul TV8 că viitorul sediu al ambasadei va fi construit pe terenul fostului stadion Republican.

„Noi de mulți ani, aproape zece ani, am căutat un teren pentru a construi o nouă ambasadă. Suntem aici, în Republica Moldova, la Chișinău, mai multe de 25 de ani, am ajuns la timpul când va fi necesar să reflectăm relațiile bune pe care le avem cu R. Moldova și să construim o ambasadă nouă. Eu pot asigura pe toți că va fi printr-un proces transparent, un proces deschis conform tuturor legilor și regulamentelor”, declara fostul ambasador Pettit.

Stadionul Republican are o suprafață de 5,18 hectare, este proprietatea statului (gestiunea Ministerul Economiei) și se află de un deceniu și ceva în paragină și ruină. Deși terenul aparține statului, pe acesta există mai multe construcții deținute de persoane fizice și companii. Ba chiar și oficiul din Chișinău al Partidului Şor.

În plus la unele dintre aceste imobile s-au schimbat deja proprietarii, imediat după semnarea memorandumului dintre Guvern si SUA.

Citiți și:

Stadionul republican va fi transmis americanilor cu titlu onerosOportunitati