Primele efecte negative ale crizei politice. Cresc ratele la credite

shadow
Marţi, 11.06.2019 10:47   1938
Expertul economic Viorel Gârbu susține într-un comentariu pentru Infodebit că unul din efectele actualei crize politice este creșterea ratelor dobânzilor la creditele de consum.

Potrivit lui Gârbu, indicii CHIBOR, care reprezintă rata de referință calculată în baza cotațiilor băncilor comerciale pentru plasarea mijloacelor bănești în lei moldovenești la alte bănci a înregistrat o creștere rapidă în prima zi a săptămânii curente.

Astfel față de ultimele cotații ale indicilor din 7 iunie, pe 10 iunie curent indicii CHIBOR au înregistrat o creștere de la 24 la 52 puncte procentuale de bază, constată expertul.

"Față de cotațiile precedente, indicele CHIBOR la 3 luni, utilizat la calcularea mărimii dobânzii la creditele de consum cu dobândă variabilă, a înregistrat o creștere cu 43 puncte procentuale de bază, iar indicele CHIBOR la 6 luni, utilizat la calcularea mărimii dobânzii la creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a crescut cu 52 puncte procentuale de bază", se arată în analiza lui Viorel Gârbu.

Advertisement

Creșterile pentru ziua de 10 iunie curent a indicilor CHIBOR la 3 și 6 luni, față de cotațiile precedente, sunt cele mai mari de la începutul anului, excepție fiind ziua de 4 ianuarie 2019.

"Creșterea rapidă a indicilor menționați, dacă se va menține pentru perioada următoare, în contextul crizei politice în plină desfășurare în țară, este de natură să ducă la creșterea cheltuielilor populației pentru deservirea creditelor atrase în perioada anterioară, precum și la creșterea eventuală a ratei creditelor compromise din sectorul bancar", concluzionează expertul.

La finele lunii aprilie 2019 portofoliul de credite de consum acordate de către băncile comerciale din țară s-a ridicat la 5,6 miliarde de lei, în timp ce portofoliul creditelor acordate pentru procurarea/ construcția imobilelor a fost în mărime de 4,7 miliarde lei. Ponderea creditelor compromise pe ramurile menționate fiind de 1,3%, respectiv 0,7% din total.

Mai multe despre ratele de referință pe piața interbancară (CHIBOR, CHIBID) citiți aici.Oportunitati