Uniunea Europeană recunoaște noul Guvern condus de Maia Sandu. PDM spune că e în campanie

shadow
Luni, 10.06.2019 07:42   2425
Uniunea Europeană a luat act de deciziile luate sâmbătă, 8 iunie, de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale și declară că le recunoaște.

Mai mult! UE spune că este gata să colaboreze cu noul Cabinet de miniștri.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul creat legitim și democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova.

Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, se spune în mesajul UE, semnat de Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn. 

Premierul Maia Sandu a salutat decizia UE, susținând că aceasta reprezintă un argument în plus pentru ca fosta guvernare să accepte tranziția pașnică a puterii. 

„Suntem ferm convinși că vor urma mesaje similar din partea tuturor parteneri internaționali”, a declarat Maia Sandu, mulțumind partenerilor europeni pentru încredere.

Advertisement„Apreciem și împărtășim apelul UE la calm și cumpătare. Noi am chemat la dialog opoziția parlamentară”, a mai menționat prim-ministrul.

Reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au venit, de asemenea, cu un mesaj referitor la situația politică din Republica Moldova. Poziția instituției este că partidele care au acces în Parlamentul Republicii Moldova trebuie să manifeste reținere și să ajungă la un consens.

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec. Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii ei este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să-l susțină”, se menționează în declarația publicată pe pagina Departamentului de Stat al SUA.

Partidul Democrat și liderii săi, care controlează de facto Guvernul, Procuratura, Curtea Constituțională și alte structuri de stat nu au dat o reacție la declarația oficialilor din UE. Altfel spus PDM consideră în continuare faptele, acțiunile și hotărârile luate în ultimele două zile în Parlament de către blocul ACUM și PSRM drept tentativă de uzurpare a puterii de stat.

Totodată PDM inisistă că soluția la criza politică este organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie 2019, iar lideri ai democraților au declarat duminică că ei sunt deja în campanie electorală.

Citește și: 

Criza politică de la ChișinăuOportunitati