Criza politică se aprofundează. Alegeri parlamentare anticipate pentru 6 septembrie?

shadow
Duminică, 09.06.2019 11:13   3326
Premierul Pavel Filip, în locul lui Igor Dodon, a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și a stabilit că data alegerilor parlamentare anticipate este de 6 septembrie.

„Fiecare să nu se țină de funcții și să meargă la judecata poporului. Ați fost martori că nu ne-am dorit alegeri anticipate," a declarat Filip, susținut de aplauze.

„Fac apel la politicieni să nu încerce să pună în aplicare acest plan, încercarea de a prelua puterea în stat”, a avertizat premierul, care în această dimineață a ajuns președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon din funcție de către Curtea Constituțională.

Pe de altă parte 61 de deputați întruniți astăzi în ședința Parlamentului au avut o singură chestiune pe ordinea de zi și au adoptat o declarație prin care au constatat uzurparea puterii de stat de către Partidul Democrat și au scos în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip.

Advertisement

„Au decis să meargă pe calea destabilizării și violențelor. Venim cu un apel către toți angajații instituțiilor de stat și instituțiilor de forță de a nu executa instrucțiunile și ordinile uzurpatorilor... Parlamentul declară în afara legii Guvernul precedent și cere Partidului Democrat să îndepărteze mercenarii. Contăm pe înțelepciunea celor vizați că nu vor duce țara la confruntări civile”, a citit declarația de la tribuna Legislativului, Maia Sandu, votată ieri la conducerea Guvernului.

În același timp într-o postare pe pagina sa, președintele Igor Dodon face apel către comunitatea internațională cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii. Totodată el a îndemnat ”poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice”.

”Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor, și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Citește și: 

Criza politică de la ChișinăuOportunitati