O nouă decizie a Curții Constituționale. Pavel Filip preia interimatul funcției de șef al statului

shadow
Duminică, 09.06.2019 09:48   6177
Curtea Constituțională a Republicii Moldova, capturată temporar de Partidul Democrat, a decis duminică, 9 iunie, suspendarea din nou a președintelui Igor Dodon din funcția de șef al statului.

Locul acestuia ar urma să fie luat de premierul Pavel Filip pentru a sesiza Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit înaltei instanțe, pe 9 iunie 2019, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a examinat sesizarea nr.113f/2019 depusă pe 8 iunie, de deputații democrați Serghei Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova.

"În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) și 140 din Constituție și a Hotărârii Curții Constituționale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a emis următorul aviz:

Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituție, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuțiilor sale în acest sens.

Advertisement

În baza articolului 91 din Constituție, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Președinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova". 

Aceasta este deja este a patra decizie controversată luată de Curtea Constituțională în zilele de sâmbătă și duminică, care sunt zile de odihnă.

Pe de altă parte, deputații ACUM și PSRM s-au întrunit de la ora 9:00 în ședințele comisiilor și a biroului permanent al Parlamentului.

Ședința de azi a Parlamentului vine în continuarea ședinței de ieri, în cadrul căreia a fost aleasă conducerea Parlamentului, a fost învestit Guvernul, a fost votată demiterea șefilor SIS și CNA, a fost aprobată Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

Citiți și:

Criza politică de la ChișinăuOportunitati