Criza politică de la Chișinău

shadow
Duminică, 09.06.2019 07:29   1368
La trei luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, sâmbătă, 8 iunie, două forțe politice rivale: Partidul Socialiștilor, moldovenist și pro-rus și Blocul proeuropean ACUM au fost de acord să formeze o coaliție și să elimine de la putere Partidul Democrat în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Astfel în decurs de câteva ore, noua majoritate de 61 de deputați a reușit să aleagă conducerea Parlamentului în frunte cu lidera socialiștilor Zinaida Grecianîi și un guvern condus de lidera blocului ACUM Maia Sandu.

"Dictatorul a căzut!"

"Dictatorul a căzut! Începând de astăzi, regimul oligarhic este în opoziție. Astăzi am obținut o victorie asupra fricii, a mafiei, a nedreptății! Astăzi deputații s-au unit în ciuda tuturor diferențelor pentru a pune capăt unui regim odios și pentru a îndeplini dorința oamenilor care au ieșit la vot pe 24 februarie.

Astăzi începe procesul de curățare a Republicii Moldova, de construire a unui viitor mai bun pentru cetățenii acestei țări. Prezentul program de guvernare este, în primul rând, o viziune despre cum scoatem țara din captivitate, cum deconstruim acest sistem infect, consolidat cu mare grijă de-a lungul anilor", a declarat Maia Sandu în discursul de investire.

Citiți și:

Cine sunt potențialii membri ai viitorului Guvern condus de Maia Sandu

După ce guvernul a fost investit, președintele Igor Dodon, a solicitat de la fosta guvernare "maturitate politică" și "transferul pașnic al puterii".

Curtea care anulează tot

Curtea Constituțională, controlată de Partidul Democrat, după ce constata expirarea, încă de vineri, 7 iunie, a termenului constituțional rezervat parlamentului pentru învestirea guvernului, interpretând cele 3 luni menționate în Constituție, ca egale cu 90 de zile. a emis sâmbătă, 8 iunie 2019, mai multe decizii în care a declarat nule toate hotărârile adoptate de Parlament, care încă nici nu au fost publicate.

Într-o postare pe o rețea socială, Nicolae Eșanu, secretar de stat al ministerului justiției din guvernul Filip s-a arătat contrariat de unele intervenții ale Curții: „Sper din tot sufletul ca pagina oficială a Curtii Constitutionale a fost spartă și nu am ajuns până acolo încât să vedem că Curtea Constitutionala privește televizorul si declară neconstituționale hotarârile Parlamentului care din câte înțeleg încă nu au fost întocmite în forma scrisă.”

Video și finanțări ilicite

Liderii Partidului Democrat, în frunte cu Vladimir Plahotniuc au calificat ședința Parlamentului și deciziile adoptate de legiuitori drept „lovitură de stat”.

Advertisement

Altfel spus aceasta semnifică că un transfer pașnic al puterii este puțin probabil.   

În plus Publika TV, post deținut de Vlad Plahotniuc a difuzat și o înregistrare video cu negocierile duse în ajun de liderul democrat (asistat de afaceristul Serghei Iaralov) cu Igor Dodon, șeful statului și liderul informal al socialiștilor, care i-ar fi propus să federalizeze Republica Moldova și ar fi profitat de finanțări ilegale din Rusia.

Din înregistrarea video rezultă că Dodon a negociat cu Plahotniuc și modul cum acesta va finanța mai departe Partidul Socialiștilor cu circa un milion de euro pe lună.

Totodată democrații au cerut demisia șefului statului și alegeri anticipate prezidențiale și parlamentare. 

În același timp în seara zilei de 8 iunie, Parlamentul a votat revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu și a șefului Serviciului de Informație și Securitate, Vasile Botnari.

Pe de altă parte susținâtori ai Partidului Democrat, printre care și fostul deputat democrat Constantin Ţuțu au instalat corturi în fața Guvernului, Procuraturii Generale, a Ministerului Afacerilor Interne și a altor instituții, susținând că vor să le apere.

Totodată în Piața Marii Adunări Naționale a foste instalată și o scenă și un banner cu sigla PDM.

Reacțiile marilor puteri

Reacțiile marilor puteri la cele ce se întâmplă la Chișinău diferă. Dacă Moscova prin vocea reprezentantului său Dmitri Kozak califică acțiunile "fostei guvernări" drept criminale și susține măsurile de scoatere a țării din captivitate, apoi Uniunea Europeană îndeamnă la calm și respectarea votului poporului.

Astfel potrivit unei declarații semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic, UE consideră că persoanele care au fost alese în mod democratic trebuie să găsească calea pe care să o urmeze Republica Moldova prin dialog.

De asemenea, UE așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată cu Uniunea Europeană, să respecte statutul statului de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere.

„Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a coopera cu Republica Moldova cu privire la un proces de reformă robust pentru țară, în special în ceea ce privește combaterea corupției, asigurarea independenței sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului”, potrivit declarației.

Totodată și Ambasada SUA la Chișinau a declarat că Statele Unite susțin eforturile partidelor politice din Republica Moldova de a negocia un acord și de a depăși impasul politic actual.

"Oficialilor aleși trebuie să le fie acordat timp maxim posibil si oportunitatea de a ajunge la o intelegere. Cetatenii Moldovei merită un guvern pe deplin functional, care să-si reia activitatea pentru imbunatatirea vieții cetățenilor", scrie într-un comunicat emis de Ambasada SUA la Chișinău.

Citiți și:

Avertismentul lui Hahn. În cazul unor alegeri anticipate Moldova poate rămâne fără asistența externăOportunitati