Cine sunt potențialii membri ai viitorului Guvern condus de Maia Sandu

shadow
Sâmbătă, 08.06.2019 13:26   2575
Potrivit unui document publicat de postul TV8 în acordul temporar pe care l-au semnat membrii Blocului ACUM și PSRM este inclusă și lista persoanelor propuse la conducerea ministerelor.

Potrivit documentului, numit „înțelegerea politica temporară privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Consititutionalității” care urmează să fie votată astăzi de PSRM și ACUM se găsește și lista miniștrilor din viitorul Guvern.

Lidera PAS, Maia Sandu va ocupa funcția de premier, așa cum insista Blocul ACUM încă din primele zile în care și-au anunțat disponibilitatea de a negocia cu socialiștii.

Liderul platformei DA, Andrei Năstase urmează să conducă Ministerul Afacerilor Interne și să exercite funcția de vicepremier, iar socialistul Vasile Șova ar urma să fie vicepremier pentru Reintegrare.

Advertisement

Ministru al Economiei și Infrastructurii ar urma să fie Vadim Brânzan, care anterior a candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale.

Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene - expertul Nicolae Popescu.

Postul de ministru al Finanțelor ar urma săi revină Nataliei Gavrilița, iar cel de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Georgetei Mincu.

Fostul procuror Stanislav Pavlovschi ar urma să ajungă în fruntea ministerului justiției, iar la apărare - Pavel Voicu.

Liliana Nicolăescu-Onofrei, ar urma să fie ministru al Educației, Culturii și Cercetării, iar Ala Nemerenco - în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De notat că președinte al Parlamentului ar urma să fie aleasă lidera PSRM, Zinaida Greceanîi.

De notat că Partidul Democrat și Curtea Constituțională susțin că mandatul actualulul Parlament ales pe 24 februarie 2019 a expirat pe 7 iunie și în consecință trebuie dizolvat.

"Orice acțiune și/sau act legislativ, care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio", potrivit Curții Constituționale, care a calculat că trei luni sunt egale cu 90 de zile.

În același timp unii juriștii susțin că în Constituție e scris trei luni, dar nu e specificat numărul exact de zile.Oportunitati