Conducerea PDM susține că ȋn buget nu sunt bani pentru alegeri, doar pentru salarii, pensii...

shadow
Sâmbătă, 08.06.2019 09:10   1107
După ședința de vineri, 7 iunie, a Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova, doi adjuncți ai lui Vladimir Plahotniuc au ieșit cu declarații în care susțin că alegerile anticipate sunt inevitabile și că acestea nu vor afecta bugetul cetățenilor.

"Vă asigur că Guvernul, ȋn continuare, ȋși va face munca tot atât de responsabil. Țara, ȋn asemenea perioade, nu poate rămâne neguvernată, dimpotrivă, ne vom organiza astfel ȋncât cetățenii să nu simtă criza. Bani ȋn bugetul statului sunt pentru salarii, pentru autoritățile locale, iar pensiile vor fi plătite la timp și ȋn valorile care au fost indexate. Programele Drumuri Bune și Prima Casă vor continua și poate vom mai veni și cu alte proiecte sociale", a dat asigurări prim-vicepreședintele PDM Pavel Filip, premier în exercițiu.

Citiți și:

Avertismentul lui Hahn. În cazul unor alegeri anticipate Moldova poate rămâne fără asistența externă

Situația însă nu este tocmai bună, chiar dacă veniturile la bugetul de stat sunt încă în creștere. De exemplu ritmul de acumulare a veniturilor din acest an este mult mai lent decât în 2018.

Datele Ministerului Finanțelor relevă că în primele 5 luni ale acestui an Fiscul și Vama au acumulat 37% din totalul veniturilor prevăzute în 2019, ceea ce este cu 2,4 puncte procentuale mai puțin decât nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

Advertisement

Sursa: Ministerul Finanțelor

Cât despre programele anunțate de Filip, apoi de exemplu Drumuri Bune 2 încă nici nu a demarat, nefiind selectate companiile ce urmează a efectua lucrările de reperație a drumurilor.

Un alt factor de risc este blocarea sau tergiversarea accesării asistenței externe, valoarea planificată a căreia este de circa jumătate de miliard de dolari sau aproape nouă miliarde de lei.

Citiți și:

Cât de realist este riscul rămânerii fără finanțare externă și bani pentru salarii și pensii

Mai adăugăm că un alt vicepreședinte PDM, Andrian Candu a dat de înțeles că  sunt probleme la bugetul de stat și a propus o altă modalitate de finanțare a viitoarelor alegeri anticipate.

”În buget nu erau prevăzuți bani pentru anticipate. Vom căuta soluții legale și economice ca costurile să fie suportate de către partidele politice”, a punctat Candu.

De notat că alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au costat circa 110 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât cele din 30 noiembrie 2014.

Cele mai bogate partide ce au acces în Parlament sunt PDM, Partidul Socialiștilor și Partidul Şor, iar valoarea subvențiilor anuale alocate de la bugetul de stat pentru partide ar putea fi suficientă pentru a finanța desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Citiți și:

Câteva cifre despre alegerile din 24 februarie 2019Oportunitati