Lege este, nu avem metodologie. De ce companiile nu respectă regulile de etichetare a produselor

shadow
Sâmbătă, 08.06.2019 07:28   747
La distanță de 18 luni de la aprobare și cinci luni de la intrarea în vigoare a Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare se constată că producătorii autohtoni se conformează cu greu la cerințele ei, se arată întro notă a Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Documentul prevede noi reguli de etichetare a produselor, pe care, potrivit Agenției Naționale a Siguranței Alimentelor (ANSA), mulți agenți economici nu le respectă.

Lege este, nu avem metodologie

”De exemplu, în denumirea de pe ambalaj al produsului scrie ”suc”, dar conform certificatului de conformitate în ambalaj se conține ”nectar”. Totodată, în unele cazuri, se indică eronat componenții din rețetă, nu se trec în etichetă ingredientele ce ar putea provoca alergii. Se indică incorect masa netă a produsului sau utilizarea pe etichetă a unui semn standard ilegal”, potrivit ANSA.

La rândul lor reprezentanții producătorilor spun că, deși noua lege cere, unele informații despre produs nu pot fi prezentate consumatorului. De exemplu, producătorii de mezeluri au menționat că pentru a indica valoarea nutrițională a produsului, e nevoie de o metodologie de evaluare, care la moment este lipsă.

Totodată, în Moldova nu este pus în funcțiune nici un laborator care să facă o analiză a conținutului în produsele din carne, de exemplu a acizilor grași și trans.

Cine-i vinovat?

În replică, reprezentanții ANSA au menționat că, subiectul ține de competența Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Advertisement

Producătorii susțin, la rândul lor, că Ministerul, mai exact Agenția pentru Sănătate Publică, i-a redirecționat în repetate rânduri, la ANSA.

Directorul general ANSA Ion Sula, care a prezidat ședința, a spus că acest subiect urmează să fie abordat în cadrul unor discuții suplimentare a reprezentanților ANSA, Ministerului de resort și ai agenților economici.

În același timp, reprezentanții sectorului asociativ au subliniat că, statul trebuie să asigure infrastructura necesară care să permită agentului economic să se conformeze noilor prevederi legale. Igor Crapivca, președintele Clubului de Afaceri ”Timpul” și Mariana Rufa, directorul Executiv al Asociației Businessului European au menționat că e nevoie de mers în paralel cu infrastructura și exigențele și că ar trebui de acordat ”o perioadă de grație producătorilor pentru conformarea la noile prevederi legale”.

În replică, directorul general ANSA Ion Sula a menționat că de la adoptarea legii 279/2017 despre informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, au trecut 18 luni. respectiv companiile au avut suficient timp pentru a se conforma.

Totodată el a susținut că Agenția va continua să depună măsuri în asistarea agenților economici în depășirea tuturor obstacolelor de racordare la noile prevederi. De exemplu, producătorii care au în stoc etichete vechi, le pot utiliza, adăugând pe ambalajul produsului un abțibild suplimentar cu informație despre conținutul produsului care se solicită conform noii legi.

Urmare a ședinței vor fi colectate toate sesizările comunității de faceri pe acest subiect, după care va fi elaborat un Plan de acțiuni de depășire a problemelor cu care se confruntă agenții economici în implementarea legii 279/2017.

Din acest an potrivit legii 279/2017, producătorii, importatorii, distribuitorii, operatorii din sistemul de retail și de alimentație publică trebuie să eticheteze produsele cu informații privind însușirile legate de compoziție care pot dăuna sănătății anumitor grupuri de consumatori, data durabilității minimale, condițiile de păstrare și de siguranță a utilizării sau efectele asupra sănătății, inclusiv riscurile și consecințele legate de consumul dăunător și periculos al unui produs alimentar.Oportunitati