Un fost vicepremier și fostul șef al Pazei de Stat au pierdut procesul contra Băncii Naționale

shadow
Vineri, 07.06.2019 09:16   3678
Curtea Supremă de Justiție a respins cererile fostului vicepremier comunist Valerian Cristea și a generalului Igor Bodorin, fost șef al Serviciului Paza de Stat, de anularea deciziei Băncii Naționale a Moldovei de sancționare cu amendă.

Cei doi, împreună cu alți membri ai conducerii Unibank, au fost sancționați în iulie 2017 de BNM, cu amendă în mărime de 165.364 lei, ceea ce constituie 10 salarii medii pe activități financiare.

Citiți și: 

Ce fel de documente bancare au dispărut de la Unibank 

Sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea, în perioada exercitării funcției de administrator, a prevederilor Legii instituțiilor financiare și ale actelor normative ale Băncii Naționale. De notat că potrivit raportului Kroll, Unibank a făcut parte din Holdingul Shor și a fost implicată într-o serie de tranzacții dubioase ce au dus la dispariția a circa unui miliard de dolari din sistemul bancar. 

Potrivit deciziei CSJ, în recursul lor foștii șefi din cadrul Unibank susțin că "această hotărâre (a BNM n.r.) este una ilegală deoarece a fost depășit în mod evident termenul de prescripție prevăzut de art. 752 alin. (4) din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei potrivit căruia aplicarea sancțiunilor se prescriu în termen de 6 luni de la data constatării încălcării, dar nu mai mare de 3 ani de la data comiterii ei, dacă legea nu prevede altfel". 

Totodată ei consideră că împrejurările pe care se întemeiază hotărârea Comitetului executiv al BNM din 5 iulie 2017, și anume faptul plasamentelor interbancare ale Unibank în Banca de Economii și Banca Socială au fost constatate de administratorul special Ruslan Grate (impus de BNM pe 30 decembrie 2014) încă în raportul din 27 februarie 2015.

Advertisement

Adică cu aproape doi ani și jumătate înainte. 

Aceasta în condițiile în care potrivit Legii cu privire la Banca Națională, "termenul de atragere la răspundere a expirat definitiv la 27 august 2015, când s-a împlinit 6 luni de la data constatării încălcărilor imputate".

Potrivit cererii de recurs depuse de foștii șefi de la Unibank, "aceleași încălcări au fost imputate și foștilor membri ai organului executiv al Unibank Dumitru Ţugulschi și Ghenadie Cernei în anul 2016". 

În plus ei au contestat și modalitatea de calculare a amenzilor aplicate susținând că ea se bazează pe normă juridică ce nu acționa în perioada în care ei se aflau în conducerea Unibank. 

Completul specializat în cauze de contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ consideră însă "că recursul depus de Valerian Cristea și Igor Bodorin, reprezentați de avocatul Maxim Sidorenco, nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 432 alin. (2), (3) și (4) din Codul de procedură civilă. 

"Prin urmare, argumentele invocate în cererea de recurs nu denotă încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau a normelor de drept procedural de către instanța de apel, respectiv, nu constituie temei de casare a deciziei recurate", scrie în decizia CSJ.

Menționăm că generalul Igor Bodorin, care după ce și-a dat demisia de la conducerea Serviciului Paza de Stat, a condus în anii 2013-2014, serviciile de pază de la cele trei bănci din grupul Shor, concentrate în cadrul companiei Klassica Force SRL. În plus a fost și membru al Consiliului Unibank în 2014, când din trei bănci a dispărut circa un miliard de dolari.

Cât despre fostul vicepremier Valerian Cristea, acesta a fost în anii 2013-2014 președintele Consiliul Unibank, iar acum este viceprimar de Orhei și a candidat la parlamentarele din februarie 2019 din partea Partidului Şor.

Citiți și: 

Cine sunt bancherii sancționați de Banca Națională pentru manipularea rapoartelor



Oportunitati