Amânare după amânare. Firmele din Transnistria vor fi scutite în continuare de plata taxelor vamale

shadow
Joi, 06.06.2019 08:22   1469
Executivul de la Chișinău a decis să extindă din nou, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova care efectuează operațiuni de import-export prin trei puncte de trecere a frontierei mold-ucrainene.

Potrivit unui proiect de hotărâre, aprobat în ultima ședință de Guvern, termenul de aplicare a scutirii a fost extins până pe 1 februarie 2020.

Amânare după amânare

Anterior, același Guvern a mai amânat de câteva ori punerea în aplicare a unor prevederi privind unele măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și privind asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

E vorba de punctele de trecere Pervomaisk–Cuciurgan, Goianul Nou–Platonovo și Novosavițkoe–Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al frontierei mold-ucrainene.

Citiți și:

Import de medicamente în regiunea transnistreană vor face doar firme înregistrate la Chișinău

De exemplu anul trecut implementarea a fost amânată de două ori și în acest an deja de două ori, ultimul termen fiind 1 iulie 2019.

Advertisement

Motivul invocat de Ministerul Finanțelor pentru extinderea cu încă 7 luni a perioadei în care firmele din regiune beneficiază de scutiri la plata taxelor vamale este "necesitatea notificării suplimentare a agenților economici din raioanele de est despre obligativitatea înregistrării la la Agenția Servicii Publice".

Control vamal formal?

De notat că începând cu 18 aprilie 2018 a demarat controlul vamal comun în punctul de trecere a frontierei de stat (PTFS) Cuciurgan - Pervomaisc, iar pentru agenții economici care încă nu sunt înregistrați la Chișinău s-a oferit o perioadă de tranziție. Cât va dura aceasta nu este clar.

Or, inițial Serviciul Vamal a stabilit o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie 2018. Prin urmare, agenții economici neînregistrați erau îndemnați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute.

Amintim că din 2017 în punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisk a demarat efectuarea în comun cu Ucraina a controlului vamal, proiect sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM. Prin acest punct se efectuau peste 70% din operațiunile de export-import ale regiunii separatiste.

Totodată autoritățile au promis că același control în comun va fi instalat în curând și în alte 12 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au calificat atunci aceste măsuri ca unele destinate de a sugruma economia regiunii. Cu toate acestea companiile din regiune nu au avut de suferit. 

Or chiar dacă procedurile de vămuire a mărfurilor, se fac conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal, nu se percep în continuare taxe la import sau export, dar cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.

Citiți și:

Cum va fi afectată regiunea separatistă de noile reguli la import impuse de UcrainaOportunitati