Cu ajutorul Germaniei locuitorii de la Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă

shadow
Miercuri, 05.06.2019 18:25   1077
Peste 170.000 de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă de calitate, urmare a construcției apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro - finanțare nerambursabilă.

Pentru demararea lucrărilor de construcție a apeductului, la Guvern, a fost semnat Acordul de cooperare între Ministerul Agriculturii, Dezvoltӑrii Regionale și Mediului, Agenția Apele Moldovei, Consiliile Raionale Strășeni și Călărași, primăriile orașelor Strășeni și Călărași, Agenția de Dezvoltare Regionalӑ Centru și SA Apă Canal Chișinău.

Apeducte pe banii Germaniei

Proiectul prevede construcția a 53 kilometri de apeduct, care, în prima etapă, va asigura cu apă potabilă de calitate 30.000 de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași. În etapa a doua, vor fi conectate și alte localități din cele 2 raioane, astfel încât toți cei 170.000 de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă.

"Nu există țară în lume care s-a dezvoltat și trăiește bine, neavând dezvoltată infrastructura. Și aici vorbesc despre accesul la apă, la rețelele de canalizare, drumuri și iluminat stradal”, a declarat premierul Pavel Filip, prezent la eveniment.

Advertisement

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași urmează să înceapă în primele luni ale anului 2020.

Menționăm faptul că un Acord similar de Finanțare și Proiect în valoare 23,5 milioane euro sub formă de grant pentru realizarea proiectului Aprovizionare cu apă și sanitație în raionul Cahul a fost semnat între Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Republica Moldova (reprezentată de Ministerul Finanțelor) și Municipiul Cahul pe 1 august 2018. 

Doar 60% au acces la apeduct și 30% la canalizare

Potrivit datelor difuzate de Guvern "în ultimii 3 ani, 240 de mii de oameni au fost conectați la apă potabilă". Şi aceste aceste realizări sunt însă în mare parte grație asistenței externe, în special a Germaniei.

De notat că în prezent doar aproape 61% din populație (774 de localități) are acces la sisteme de apeducte centralizate. În același timp de servicii de canalizare beneficiază de două ori mai puțin locuitori: 126 de localități sau mai puțin de 30% din populația Republicii Moldova.

Prognozele Ministerului Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului indică, pentru acest an, extinderea rețelei de apeducte cu circa 240 de kilometri, fapt ce va permite conectarea la rețea a peste 100 mii de persoane. De asemenea, este preconizată extinderea rețelei de canalizare cu 55 de kilometri și conectarea a 5,3 mii de locuitori. Investițiile statului în acest scop se vor cifra la circa 200 milioane de lei.

Accesul la apă și servicii de sanitație sunt fixate și în Strategia Moldova 2030, prin care Guvernul s-a angajat ca până în 2030, 99% din populație să aibă acces la apă de calitate, iar 90% – la rețele de canalizare.Oportunitati