Proiectele moldo-române de miliarde

shadow
Duminică, 02.06.2019 10:30   1191
În cadrul unei întrevederi la Iași, premierul Republicii Moldova Pavel Filip și premierul României Viorica Dăncilă au discutat despre relațiile moldo-române și proiectele comune în derulare.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău printre cele mai importante au fost evidențiate: continuarea programelor de reabilitare a școlilor și grădinițelor, dezvoltarea infrastructurii rutiere, interconectarea energetică, construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și a liniei de cale ferată cu ecartament european Ungheni-Chișinău și stabilirea condițiilor de furnizare a serviciilor de roaming.

Proiecte de miliarde

O estimare preliminară arată că realizarea acestora ar necesita mai multe miliarde de lei investiții. În condițiile în care Republica Moldova nu prea are resurse financiare, majoritatea sunt realizate sau urmează a fi realizate pe banii României și Uniunii Europene.

De exemplu construcția segmentului de gazoduct Ungheni-Chișinău, estimată la circa 90 milioane de euro, este realizată de compania românească Transgaz din contul mijloacelor proprii sau a unor alocații din bugetul Uniunii Europene.

Advertisement

Interconectarea energetică, realizarea căreia ar urma să coste aproape 300 milioane de euro, la fel va fi pe banii UE.

Cât despre linia de cale ferată cu ecartament european Ungheni-Chișinău, apoi și despre acest proiect se tot vorbește deja de 20 de ani. În 2011, Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor de atunci, susținea că aceasta ar putea costa circa un miliard de euro, iar prețul uriaș face imposibilă realizarea unui astfel de proiect. 

„Costurile de construcție a unei căi ferate cu ecartament european pe segmentul Chișinău-Ungheni sunt estimate la circa 500 de milioane de euro. Dacă luăm însă în calcul și necesarul de locomotive și vagoane care ar circula pe noua cale ferată, realizarea proiectului ar putea costa până la un miliard de euro", spunea Anatol Șalaru. 

De notat că în ultimul deceniu România a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova, atât prin proiecte de asistență tehnică, cât și financiară: de la implementarea serviciului de urgență 112, reabilitarea școlilor și grădinițelor, reparația unor instituții de cultură, la curățarea albiei râului Bâc etc.Oportunitati