Triada ce amenință economia Republicii Moldova

shadow
Vineri, 31.05.2019 07:08   1809
Principala provocare a economiei moldovenești la moment este acutizarea triadei de deficite, susține Adrian Lupușor, director executiv la Centrul Analitic Independent Expert-Grup și cooautor al publicației trimestriale „Realitatea Economică”.

Acestea sunt: deficitul bugetar, care generează creșterea îndatorării Guvernului față de bănci și alimentează riscul eventualelor creșteri de impozite/taxe și optimizări bugetare; deficitul comercial și deficitul de cont curent, care denotă carențele de competitivitate ale economiei moldovenești și crează presiuni asupra monedei naționale și alimentează riscuri inflaționiste. Pentru a face față acestor provocări, avem nevoie de politici economice și fiscale responsabile, menite să stimuleze inițiativa privată, atragă investiții străine, să deblocheze asistența externă și să stabilizeze sistemul de finanțe publice”, a menționat Adrian Lupușor.

Şi prețurile și taxele vor crește

Economiștii mai constată că pe lângă presiunile inflaționiste, politicile expansioniste ale Guvernului vor determina creșterea deficitului bugetar – evoluție vizibilă, deja, în primul trimestru al acestui an.

Citiți și:

Deficitul bugetului public național a trecut de 1,55 miliarde lei

Implicațiile acestor tendințe asupra politicilor economice din perioada post-electorală vor fi din cele mai dure: majorarea unor taxe și/sau impozite, reducerea cheltuielilor bugetare și/sau creșterea împrumuturilor guvernamentale de la bănci, care vor afecta costurile deservirii datoriei de stat interne și creditarea sectorului real. Aceste evoluții vor avea efecte adverse asupra dinamicii economice, care ar putea încetini în a doua jumătate a anului 2019 și pe parcursul anului 2020.

Advertisement

Deprecierea leului

Perpetuarea instabilității politice constituie un alt factor de risc pentru creșterea economică. Cauza ține de suspendarea multor proiecte investiționale private și ale partenerilor de dezvoltare, până la formarea noului Guvern, precum și de amânarea reformelor și măsurilor de stabilizare economică necesare în perioada post-electorală.

Pe lângă principalele evoluții ale sectoarelor economice din ultimul trimestru experții au vorbit și despre ultimele evenimente care au fost intens discutate în spațiul public cum sunt creșterea presiunilor inflaționiste, deprecierea monedei naționale și scumpirea cartofilor și carburanților.

Citiți și:

Cartofii scumpi - rezultatul lipsei de viziune strategică privind securitatea alimentară a Moldovei

„Creșterea cheltuielilor bugetare în perioada electorală, deficitul înalt al balanței comerciale și scăderea remitențelor începând cu vara anului trecut au condiționat deprecierea leului moldovenesc. Această depreciere, amplificată și de recolta redusă a mai multor culturi agricole din anul 2018 vor determina o creștere generală a prețurilor spre sfârșitul anului 2019, astfel că inflația ar putea crește până la nivelul de 8-9%”, susține Alexandru Fală, director de program la Expert-Grup.

Implicări politice în scumpirea carburanților 

Cât despre majorarea prețurilor la produsele petroliere, Vadim Gumene, director de program la Expert-Grup este de părere că „deși, potrivit petroliștilor, creșterea a fost cauzată de creșterea prețurilor la benzină și motorină pe piețele externe și deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, cauzele fundamentale sunt de altă natură, fiind vorba de fapt, de noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere".

Conform acesteia, petroliștii pot stabili și modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu va depăși 10%.Însă, aceasta a fost aplicată abia acum, fapt ce a dus la majorarea prețurilor.

"Ezitarea din partea companiilor petroliere să majoreze prețurile imediat după aprobarea de către ANRE a noii metodologii trezește anumite nedumeriri, care ar putea indica interferența factorilor politici, având în vedere evoluțiile post-electorale” a conchis expertul.

Citiți și:

Scumpirea carburanților. Concurența se face în continuare în spatele panourilor cu prețuriOportunitati