„Avem mult de lucru!” De ce „Drumuri Bune 2” se amână din nou

shadow
Joi, 30.05.2019 06:19   2631
Chiril Gaburici, Ministrul Economiei și Infrastructurii anunță un nou termen pentru începerea lucrărilor de reparație a celor 2.600 de kilometri de drum promise de autorități în cadrul proiectului „Drumuri bune 2”.

Fiind întrebat în cadrul ședinței de Guvern de premierul Pavel Filip, despre etapa actuală a implementării programului "Drumuri Bune 2”, ministrul Chiril Gaburici a precizat că în prezent, sunt în plină desfășurare licitațiile, iar până la mijlocul lunii iunie vor fi semnate contractele pe toate cele 32 de loturi existente și vor demara lucrările de reparație a drumurilor. 

Doar două contracte

Potrivit lui Gaburici deocamdată au fost semnate doar două contracte, iar în cazul altor 17 licitații, totul e la etapa de evaluare a ofertelor, ceea ce semnifică că nu a fost desemnat un câștigător.. 

Altfel spus lucrările vor începe cu o întârziere de câteva luni, față de anul trecut și de cât se planifica inițial.

Totodată el a dat vina pentru tergiversare pe autoritățile publice locale care ar fi furnizat un volum foarte mare de informații ce necesită a fi analizat de către autoritățile centrale. "Am fost nevoiți să revenim și analizăm toate aceste informații", a precizat Chiril Gaburici.

Advertisement

Licitații anulate

De notat că la o mare parte din licitațiile anunțate pentru acest program nu a fost selectată nicio companie, chiar dacă au existat și câte 3-4 competitori.

E vorba de raioanele Cahul, Cantemir, Călărași, Hâncești, Leova, Soroca, Sângerei, Fălești, Ungheni etc. Motivul invocat de autorități este că ofertele nu ar corespunde prevederilor legale.

Suspect este însă că practic toate companiile participante, au lucrat anul trecut la programul "Drumuri Bune 1”,

Aminitim că la mijlocul lunii aprilie, cu întârziere de câteva luni Guvernul Filip a aprobat  Programul Național „Drumuri Bune 2”, promovarea căruia partidul de la guvernare a început-o încă jumătate de an în urmă, fiind folosit intens și în campania electorală.

În cadrul Programului, în acest an se planifică a fi construiți circa 2.600 km de drum, cu o mie mai mult decât anul trecut. În acest scop, a fost prevăzut un buget de peste 2,7 miliarde de lei.

Din start se poate observa că și în acest an există unele raioane favorizate. De exemplu, primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar liderul democrat Vladimir Plahotniuc, le-au fost alocate circa 85 de milioane de lei, cu 20% mai mult decât în 2018, sau de două ori și ceva mai mult decât pentru raionul Briceni, care are o populație cu 10% mai mare. Anul trecut a fost aceeași poveste.

Citiți și:

Așa cum au promis! Cum sunt răsplătite raioanele pentru rezultatul obținut în alegeriOportunitati