Costul Arenei Chișinău crește cu 1,53 milioane de euro

shadow
Miercuri, 29.05.2019 15:21   2350
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a propus aprobarea unui Acord adițional la contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național zisă și Arena Chișinău.

Acesta prevede acceptarea majorării cu peste 1,5 milioane de euro a costurilor de construcție a Arenei Chișinău, suportate de către partenerul privat.

Motivul invocat este faptul că pentru darea în exploatare a arenei polivalente de interes național, "aceasta trebuie să fie conectată la toate rețelele edilitare necesare pentru operarea normală a acesteia".

Citiți și:

Cât va costa Arena Chișinău și cine va implementa proiectul

În același timp în corespundere cu prevederile Contractului semnat în august 2018 Partenerul Privat (Summa Turizm Yatırımcılığı Anonim Şirketi din Turcia și subsidiara din Moldova) "are obligația de a proiecta, construi și amenaja toate rețelele edilitare doar în perimetrul terenului de 10 ha, destinat pentru construcția arenei polivalente de interes național", susține Ministerul Educației.

Advertisement

Potrivit Ministerului Educației, rețelele existente de apeduct și canalizare nu pot asigira activitatea unui complex sportiv precum va fi Arena, iar alta nouă ar urma să fie construită de autorități. 

Ministerul Educației, în calitate de Partener Public, susține însă că nu are resursele necesare disponibile pentru a proiecta, construi și amenaja, de sine stătător și pînă la darea în exploatare a arenei polivalente, rețelele de apă și canalizare din afara terenului de 10 ha, destinat pentru construcția arenei, precum și conectarea acestora la rețelele de apă și canalizare construite de către Partenerul Privat.

În consecință costurile estimate la 1,53 milioane de euro urmează a fi incluse în costul final, respectiv în loc de 43 de milioane de euro, Arena va costa 44,53 milioane de euro.

 

De notat că proiectul Arena Chișinău a fost lansat la începutul anului trecut, iar lucrările pe un teren de 10 hectare de la Stăuceni au fost lansate în toamna anului 2018.

Darea în exploatare este planificată pentru mijlocul lunii octombrie 2019, iar până în prezent ar fi gata circa 60% din lucrări. Pentru construcția Arenei compania Summa a impotecat terenul contra unei sume de peste 40 milioane de euro. Banii pentru construcție ar urma să fie rambursați ulterior de către Guvern, iar primele două rate în valoare de câte 5 milioane de euro urmează a fi achitate în decurs de 12 luni de la startul construcției.

Restul sumei va fi achitată conform unui grafic într-o perioadă de 11 ani, după ce arena va fi construită.

Citiți și:

Candu sau Andronachi? Cine a fost primul cu inițiativa construcției Arenei ChișinăuOportunitati