Cine sunt proprietarii firmei ce tergiversează lucrările de construcție a drumului Chișinău-Ungheni

shadow
Luni, 03.06.2019 07:54   3116
De câteva luni autoritățile încearcă cu disperare să determine compania azeră Evrascon să finalizeze lucrările de construcție la trei segmente de drumuri, principalul fiind pe traseul Chișinău-Ungheni.

„Pe oameni nu îi interesează motivele pentru care lucrările întârzie, nu îi interesează că această firmă a plătit din 2016 penalități de 360 mii de euro din peste 5 milioane de euro calculate, oamenii vor să meargă pe drum de calitate. Și noi avem o responsabilitate în fața cetățenilor”, declara șase zile în urmă premierul Pavel Filip.

Un nou termen

Totodată el a dat termen două zile Ministerului Economiei și Infrastructurii și Administrației de Stat a Drumurilor să discute cu firma care efectuează lucrările pe traseul Chișinău-Ungheni și să ia o decizie referitor la finalizarea acestora, anunța Direcția comunicare și protocol a guvernului.

Citiți și:

Noi promisiuni de la companii cu probeme financiare

Peste trei zile, vineri, 31 mai, deja Chiril Gaburici, Ministrul Economiei a venit și el cu o avertizare la adresa companiei.

„Nu mai vrem declarații, solicit ca în decurs de o săptămână să ne prezentați care este situația financiară reală a companiei și dacă dispuneți de capacitățile financiare necesare pentru a finaliza lucrările de reparație. Vrem să vedem banii pe cont, și să ne convingem de capacitățile tehnice și financiare cu care veți duce la bun sfârșit lucrările. În caz contrar vom fi nevoiți să analizăm fiecare contract în parte și să purcedem la rezilieri”, a declarat Gaburici la întâlnirea cu conducerea companiei Evrascon (Euro-Asian Construction Corporation) din Azerbaijan.

Advertisement

Cine sunt proprietarii Evrascon

Potrivit MEI, reprezentanții Evrascon au dat vina pe faptul că volumul de lucru actual depășește cel proiectat inițial.

„La moment pe drumul național – R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni lucrările sunt pe ultima sută de metri, în scurt timp acestea vor fi finalizate. În ceea ce privește drumul R33 – Hîncești-Lăpușna rata de execuție a lucrărilor este mai mică de 50%. Depunem toate eforturile pentru a găsi o cale în rezolvarea problemelor financiare pe care le întâmpinăm și vă promitem că vom veni cu soluții viabile”, au declarat reprezentanții Evrascon.

Pentru executarea și gestionarea lucrărilor în Moldova, compania azeră a fondat în mai 2014, Evrascon Europe SRL, cu un capital de 5.400 lei. De la finele anului 2017 administrator și unic asociat este cetățeanul rus Ismiev Gadzhimurat.

Un extras de la începutul anului 2018 din registrul azer, relevă că Ismyiev Ismayil Effendi Hacimuradovic deține pachetul majoritar de 51,25% al companiei azere Evrascon. Numele acestuia practic coincide cu cel al asociatului din compania din Moldova.

Totodată în document ca beneficiar final al Evrascon figurează Manaf Șirinov, care ar fi fratele vicepremierului azer Abid Șirinov.

Anul trecut, presa a anunțat că Procuratura generală din Azerbaijan a inițiat un dosar penal contra mai multor companii, inclusiv Evrascon privind exploatarea ilegală a 96 de cariere de piatră.

De notat că în ultimii ani compania se confruntă cu grave probleme financiare și au fost mai multe proteste ale muncitorilor azeri, pentru că Evrascon nu achita la timp salariile.

Totodată și în anul 2017 compania a fost avertizată și sancționată de autoritățile de la Chișinău pentru tergiversarea lucrărilor. Într-un interviu pentru haqqin.az,  Manaf Shirinov, directorul Evrascon, a dat vina pe birocrația de la Chișinău pentru tergiversarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor.

Cu toate acestea Guvernul nu s-a decis să rezilieze contractele. 

Citiți și:

Evrascon: Datorii de milioane și legături cu conducerea Azerbaidjanului Oportunitati