Statistica care o contrazice pe Babuc: Într-un an au dispărut încă 46 de școli

shadow
Luni, 27.05.2019 09:21   9398
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a revenit zilele trecute la subiectele despre închiderea școlilor și finanțarea educației în perioada când ministru al Educației era Maia Sandu, lidera PAS.

Dna Babuc susține într-o postare video pe Facebook că Guvernul actual a stopat procesul de închidere a școlilor și chiar a revizuit decizia aferentă procesului respectiv, de închidere a școlilor – reușind totodată să majoreze semnificativ salariile de bază ale cadrelor didactice.

Despre salarii Mold-Street.com a scris anterior – acestea au crescut și în „perioada Sandu”, dar și în perioada Babuc”. Subiectul care prezintă interes în acest material este încercarea actualului ministru de a jongla cu cifrele despre numărul de școli închise, în timp ce statisticile Ministerului Finanțelor, incluse și în Bugetul de stat pentru 2019 o contrazic în totalitate.

Cifrele de la Ministerul Educației: plus 3

O notă informativă a Ministerului Educațieii, Culturii și Cercetării (MECC) relevă că în anul de studii 2018-2019, care se încheie în luna curentă, rețeaua instituțiilor de învățământ primar și secundar general este constituită din 1.246 de instituții: 1.244 de instituții cu frecvență normală și 2 instituții de învățământ liceal cu frecvență redusă. Comparativ cu anul de studii 2017-2018 numărul instituțiilor s-a majorat cu 3 unități, constată MECC.

Totodată Ministerul Educației detaliază că la începutul anului școlar 2018-2019, în țară funcționau 103 școli primare, 780 de gimnazii, 350 de licee și 13 instituții de învățământ special. Sectorul public este reprezentat de 1224 de instituții, iar numărul instituțiilor private este de 22 unități.

Chiar și datele prezentate de MECC arată că această evoluție se datorează creșterii de la 17 la 22 a numărului instituțiilor private, în timp ce cel al instituțiilor publice s-a diminuat cu 2 unități.

Datele de la Ministerul Finanțelor: minus 46

În realitate, anul trecut s-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de școli și, în fapt, la începutul anului 2019 în Republica Moldova sunt cu 46 de școli, gimnazii și licee mai puține decât raportează MECC.

Datele provin de la Ministerul Finanțelor și sunt prezentate în publicația ”Bugetul pentru cetățeni pentru anul 2019”.

Advertisement

Astfel în document este indicat că în Republica Moldova sunt 1.206 de școli, gimnazii și licee. În același timp în bugetul pentru 2018 a fost indicată cifra de 1.252 de școli.

Evoluția numărului de grădinițe, școli, gimnazii și licee în anii 2014-2019Sursa: Mold-street.com în baza datelor de pe mf.gov.md

„Numărul de instituții atât în anul 2018, cât și în anul 2019 a fost extras din formularele „Rețea state și contingent al instituțiilor bugetare finanțate din buget”, prezentate oficial Ministerului Finanțelor de către Direcțiile Finanțe din teritoriu”, ne-a explicat diferența Olga Rusnac, șefa Secției Finanțe în Educație, Cultură și Cercetare din cadrul Ministerului Finanțelor.

Citiți și:

Câte școli au fost închise pe timpul Guvernului Filip

Totodată, după o solicitare oficială a Mold-Street.com, pentru clarificarea devierii numărului de instituții, Ministerul Finanțelor a efectuat o analiză mai amplă, până la nivel de fiecare raion și ne-a oferit explicații mai detaliate cu privire la reducerea numărului cu 46 de școli, gimnazii și licee.

„Ministerul Finanțelor, în baza explicațiilor primite de la Direcțiile Finanțe din teritorii, prezintă următoarele:
- 1 instituție - activitatea a fost temporar sistată;
- 8 instituții - au fost reorganizate;
- 14 instituții - au fost transformate în filiale;
- 4 instituții - au fost comasate/ absorbite prin fuziune;
- 15 instituții - au fost lichidate/ închise/ desființate;
- 4 instituții - au fost reflectate incorect în rapoartele anului precedent (au fost incluse la grădinițe). Total: 46 instituții”, se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.

Scurt și clar – 46 de școli primare, gimnazii și licee au dispărut într-un an. Reprezentanții de la Ministerul Finanțelor ne-au expediat și un Excel, unde sunt detaliate datele la zi pentru anii 2017-2019. Din el putem constata că în prezent numărul real al școlilor, gimnaziilor și liceelor este chiar mai mic – de doar 1.182 de unități. Din acestea 89 sunt instituții primare, 769 gimnaziale și 321 liceale.

Evoluția numărului de instituții academice preuniversitare speciale în anii 2014-2019

Sursa: Mold-street.com în baza datelor de pe mf.gov.md

Minus constant la cadre didactice

Închiderea școlilor ar fi de fapt o problemă de importanță mai mică, dacă comparăm cu deficitul de cadre didactice, care are consecințe dezastruoase asupra calității studiilor. Pe acest subiect ministrul Monica Babuc este sinceră și recunoaște faptul că exodul de creiere din sistemul de educație continuă.

Potrivit fondatorilor platformei COMpEC (Comunitatea pentru o Educație de Calitate), una dintre cele mai stringente probleme actuale din sistemul de învățământ ține de insuficiența resurselor umane. „Riscăm să rămânem fără profesori în următorii 5 ani”, atenționa acum jumătate de an Rima Bezede, directoarea Centrului Educațional PRO DIDACTICA, la evenimentul de lansare a platformei.

„Numărul tinerilor care se înscriu la facultățile pedagogice scade dramatic pe an ce trece. Bunăoară, în anul de studii 2017 – 2018, nici jumătate din posturile vacante în educație nu au fost acoperite. Doar în municipiul Chișinău, deficitul de cadre didactice s-a triplat în ultimii trei ani, de la 267 la 863 de locuri. În asemenea timpuri, grija cea mare este să asigurăm numărul minim de profesori în fiecare scoală”, a constatat atunci Rima Bezede.

Numărul de mesaje ale reprezentanților autorităților publice centrale cu informații incorecte despre starea lucrurilor în țară crește în fiecare an, chiar dacă statistica oficială arată contrariul.

Acest fapt vorbește fie despre incompetența reprezentanților puterii (dezinformarea inconștiență) sau manipularea intenționată a datelor (dezinformarea conștientă), fie este vorba despre ambele în același timp. În orice caz, prezentarea denaturată a lucrurilor este un semn clar al faptului că anumite structuri de stat încearcă să ascundă situația reală social-economică și fug de transparență ca dracul de tămâie. 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol. Oportunitati