Reducere de cinci ori a valorii tranzacțiilor efectuate de investitori străini în Moldova

shadow
Vineri, 24.05.2019 07:28   992
În primul trimestru al acestui an pe piața de capital au fost înregistrate 25 de tranzacții cu implicarea investitorilor străini, de opt ori mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată date ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Dintre acestea 15 au fost tranzacții de cumpărare, 6 tranzacții de vânzare, iar 4 tranzacții de donații și moșteniri.

Valoarea totală a tranzacțiilor a constituit 857,31 milioane lei, în scădere de cinci ori și ceva, față de aceeași perioadă a anului 2018.

Potrivit CNPF, pe parcursul trimestrului I al anului 2019, de către nerezidenți s-a efectuat doar o singură tranzacție de procurare a acțiunilor emise de către bănci în valoare de 764,05 milioane lei, ceea ce constituie 89,12% din volumul total al tranzacțiilor efectuate pe piața secundară cu implicarea investitorilor străini.

Sursa: cnpf.md

Cele mai semnificative tranzacții au fost efectuate de către nerezidenții din Bulgaria, Marea Britanie, Canada și Rusia. E vorba în special de cumpărarea de către bulgarii de la Doverie a pachetului de 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank. 

Citiți și:

Bulgarii de la Doverie vor să cumpere toate acțiunile Moldindconbank

De notat că în primul trimestru al anului trecut cele mai mari două tranzacții în valoare de 1,37 miliarde de lei au fost donații/moșteniri/ succesiuni (înscrieri).

Advertisement

În anul 2018 valoarea totală a tranzacțiilor cu implicarea investitorilor străini a constituit circa 6,2 miliarde lei. Ponderea cea mai înaltă a tranzacțiilor de cumpărare a revinit investitorilor din Olanda, Marea Britanie și Germania, iar a tranzacțiilor de vânzare le-a revinit investitorilor din Cipru, Rusia, Germania, Olanda, Elveția și SUA.Oportunitati