Ucraina lovește din nou în economia Moldovei. Ministerul Economiei tace

shadow
Miercuri, 22.05.2019 18:07   3595
Ucraina a anunțat că va introduce pentru o perioadă de 5 ani, taxe restrictive la importul clinherului, un produs intermediar la fabricarea cimentului, dar și a cimentului Portland pentru Republica Moldova, Rusia și Belarus.

Potrivit unui comunicat al Ministerului dezvoltării economice de la Kiev care face referire la decizia Comisiei interminesteriale privind comerțul exterior, măsura a fost luată după o anchetă antidumping.

Astfel, au fost impuse taxe antidumping la importul acestor tipuri de ciment în valoare de 94,46% pentru Republica Moldova, de 114,95% pentru Rusia și de 57,03% pentru Belarus.

Comisia interdepartamentală din Ucraina a stabilit după o investigație inițiată în iulie 2018, existența unui dumping privind importul din aceste țări în perioada 2015-2018.

„Ponderea importurilor de clincher și de ciment Portland din Federația Rusă, Belarus și Moldova în Ucraina a crescut pe întreaga perioadă. Aceasta indică intenția de a spori în continuare volumul importurilor care fac obiectul unui dumping din aceste țări”, mai arată comisia.

Advertisement

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat decizia. Mai mult! Anunțul a venit chiar în ziua când la Kiev se afla Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a participat la cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului. 

Sursa: mei.gov.md Chiril Gaburici, alături de Ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile al Georgiei, Natela Turnava, Comisarul Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström și ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv

Un comentariu de la minister așa-și nu am putut obține, serviciul de presă solicitănd să îi remitem o cerere oficială prin poștă.

Nici administrația întreprinderilor nu a oferit comentarii la acest subiect.

De notat că în Moldova există doi producători de ciment: Lafarge Ciment SA din Rezina și fabrica de ciment din Râbnița. Cât produc și cât exportă acestea este însă o informație ascunsă de autorități, dar volumul nu este chiar atât de semnificativ.

Şi anterior Ucraina a luat astfel de măsuri. Astfel, din luna februarie 2015, Ucraina a introdus taxe de import suplimentare de 10% la produsele alimentare și de 5% la mărfurile industriale.

Citiți și:

Ucraina a inițiat o anchetă antidumping privind importul de ciment și oțel din MoldovaOportunitati