RISE: De la Plahotniuc, la Moldasig, via Gibraltar

shadow
Miercuri, 22.05.2019 06:33   2081
Companiile de asigurări, deținute anterior de afaceristul Veaceslav Platon continuă să investească sume enorme în fostele active imobiliare ale democratului Vladimir Plahotniuc.

Astfel s-a aflat că una dintre cele mai mari companii de asigurări din Moldova, Moldasig, este proprietarul Real Grup Imobil, o societate pe acțiuni din Republica Moldova ce a cumpărat în august 2018, o vilă urbană cu statut de monument istoric din imediata apropiere a Parlamentului, potrivit unei anchete RISE Moldova.

Suma tranzacției a fost de circa 59 de milioane lei. Anterior vila a fost deținută de Finpar Invest SRL – cea mai veche companie a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc, iar în vara anului 2018 a fost vândută la pachet cu alte două imobile - Global Business Centre și un teren de 10 hectare din apropierea Gării de Nord.

Advertisement

În tranzacția de peste jumătate de miliard de lei a fost implicat anul trecut și un off-shore din Gibraltar.

Săptămâna trecută, Real Grup Imobil a făcut public primul său raport de activitate. Documentul arată că firma are un capital social de aproape 55 de milioane lei și este deținută în totalitate de compania de asigurări Moldasig.

Tot anul trecut, Modasig, împreună cu Asito a investit peste o sută de milioane lei în compania imobiliară Style Design Company din Chișinău, artizana uneia dintre cele mai mari tranzacții din anul 2018.

Companiile nu dezvăluie scopul acestor investiții masive pe piața imobiliară. Totodată companiile imobiliare în care au investit nu au demonstrat o activitate pe măsură. Astfel Real Grup Imobil a avut anul trecut cheltuieli administrative de doar 3.248 de lei.

Citiți și:

Două companii de asigurări au investit peste o sută de milioane lei într-o companie imobiliarăOportunitati