O nouă etapă în dezvoltarea pieței financiare din Moldova

shadow
Marţi, 21.05.2019 20:05   1404
Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a fost lansat marți, 21 mai, după ce timp de doi ani s-a aflat într-un proces intens de constituire. Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova.

DCU își propune să faciliteze atragerea investițiilor în piața de capital locală și să dezvolte instrumente financiare noi. De asemenea, prin înființarea DCU este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacționare, în condițiile unei transparențe sporite și a unei siguranțe financiare.

Ne raliem la standardele internaționale

Astfel, Republica Moldova se va ralia la standardele internaționale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieței Financiare (PFMI) și la Regulamentul Uniunii Europene privind Depozitarii Centrali (CSDR), susține administrața Băncii Naționale a Moldovei, instituție ce deține pachetul majoritar al DCU.

„Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare reprezintă o etapă importantă spre transparența financiară și creșterea economică”, a declarat Octavian Armașu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

„Este esențial ca noua instituție să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare, care să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor”, a subliniat șeful băncii centrale.

Advertisement

La rândul său, Alexandru Savva, director al Depozitarului, a menționat că această instituție a fost pusă pe picioare grație susținerii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC).

"Este un progres în transformarea infrastructurii pieței financiare din Republica Moldova, care oferă o oportunitate atractivă pentru cei interesați să investească în piețele emergente de capital”, a afirmat Savva.

 Un element de importanță pentru transparența pieței financiare

„Depozitarul reprezintă un element de importanță maximă pentru siguranța și transparența infrastructurii pieței financiare și un pas necesar pentru afirmarea încrederii investitorilor străini în piața din Moldova,” a adăugat Karen R. Hilliard, director al misiunii USAID în Republica Moldova.

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu experți specializați în servicii financiare pe piețe de capital din întreaga lume.

Potrivit BNM, modelul de activitate al noii instituții este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

Despre crearea unui Depozitar se discuta de mai mult de șase ani. Cel mai curios este că procesul a fost sabotat o perioadă chiar de către Guvernul Leancă.

Totodată crearea lui este și unul din angajamentele asumate de Guvern și BNM în cadrul Acordului cu Fondul Monetar Internațional.Oportunitati