Premieră. Împrumuturi de stat externe în valoare de 124,3 milioane dolari au fost convertite în euro

shadow
Joi, 23.05.2019 08:35   2011
De la începutul anului 2019, Ministerul Finanțelor a efectuat cu succes operațiuni de convertire a împrumuturilor de stat externe în valoare totală de 124,3 milioane de dolari. Efectul este economisirea a zeci de milioane de lei.

Într-un răspuns pentru Mold-street.com, Ministerul Finanțelor spune că aceste operațiuni ar fi o premieră.

Rata dobânzii în euro este de 5 ori mai mică

Astfel împrumuturi de stat externe oferite de Banca Mondială, în valoare de 124,3 milioane dolari au fost convertite în 109,7 milioane euro, și respectiv a fost modificată și rata dobinzii de la rata pentru împrumuturile în dolari SUA, care a constituit în medie 3,76%, la rata pentru împrumuturile în euro care constituie în medie 0,71%.

Adică rata dobânzii este de 5 ori mai mică. Conform estimărilor Ministerului Finanțelor impactul conversiunii va fi unul semnificativ.

Citiți și:

În ultimii doi ani datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 1,1 miliarde de dolari

Astfel se vor obține economii de 9 milioane lei, la serviciul datoriei de stat externe, la stocul existent, la situația din 15 mai și economii de circa 40 milioane lei la serviciul datoriei de stat externe prognozate pentru anul 2019, la stocul la situația din 4 martie 2019.

Advertisement

Totodată operațiunea a dus la micșorarea costului resurselor recreditate prin intermediul instituțiilor financiare participante în cadrul Proiectului de Ameliorare a Competivității (pentru euro de la 4,51% la 1,24%, pentru lei moldovenești de la 4,51% la 3.5%).

Elena Matveeva, șefa Direcției datorii publice din cadrul Ministerului Finanțelor spune acest acțiuni se fac în scopul de a menține „sub control portofoliul datoriei de stat prin limitarea expunerii față de riscul valutar, riscul de refinanțare și riscul ratei de dobîndă și gestionează portofoliul datoriei de stat în vederea reducerii riscurilor asociate portofoliului datoriei de stat și obținerii unei structuri optime a acestuia, ținînd cont de raportul cost-risc”. 

Datele publicate de Ministerul Finanțelor relevă că la finele lunii aprilie, datoria de stat externă constituia 1,68 miliarde de dolari, cu circa 10 milioane dolari mai puțin decât era la finele anului 2018.

Mai jos publicăm datele privind costurile serviciului datoriei de stat interne și externe.Oportunitati