Scandalul Ibiza-gate din Austria și conexiunile cu Moldova

shadow
Marţi, 21.05.2019 06:01   5321
Un video difuzat de publicațiile germane Süddeutsche Zeitung (SZ) și Der Spiegel a dus la demisia guvernului austriac. Alegerile noi ar trebui să aibă loc în septembrie 2019.

În imagini pot fi identificați vice-cancelarul Heinz-Christian Strache, liderul Partidul Libertății din Austria (FPÖ, extremă dreapta) și colegul său de partid, Johann Gudenus, care stau de vorbă, în iulie 2017 - cu numai câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Austria, la care extremiștii de dreapta din FPÖ au obținut locul trei în preferințele electoratului - cu o tânără ce pretinde a fi nepoata unui miliardar rus.

Nepoata oligarhului rus

Numele acestuia este Igor Makarov, el având în trecut afaceri importante în Republica Moldova (Fabrica Moldcarton, care a ajuns însă o ruină) și a fost și decorat în 2002, de Vladimir Voronin cu ordinul Gloria Muncii. Makarov a negat existența unei astfel de nepoate. 

Tânără se arată interesată de cumpărarea unui important pachet de acțiuni la influenta publicație austriacă "Kronen-Zeitung". Dacă ea ar achiziționa 50%, restul de 50% ar urma a fi asigurat de firme apropiate formațiunii FPÖ, se spune în film.

"Vrem să formăm un peisaj mass-media asemănător cu cel creat de (Viktor) Orban", spune Strache în filmul postat de SZ și Spiegel. Premierul Ungariei controlează de ani buni presa din țara sa. În discuția înregistrată Strache mai declară că, dacă publicația va fi controlată astfel, atunci FPÖ își va asigura nu 27, ci 34% la alegerile din toamna acelui an.

Miliardarii din Austria în afacerea Ibiza

În schimbul acestui ajutor, Strache oferă contracte publice pentru o firmă de construcții pe care tânără miliardară ar urma să o înființeze.

Advertisement

Politicianul austriac devine mai concret în declarații atunci când spune că, dacă va ajunge la guvernare, ar renunța la serviciile gigantului Strabag și ar oferi contractele publice firmei nou înființate de către partenera lui de dialog.

Deși o asemenea decizie ar fi ilegală, tânăra care nu poate fi identificată în înregistrare, declară de mai multe ori că este dispusă să investească 250 de milioane de euro - bani negri. Deși banii sunt proveniți din surse ilegale, nici Strache, nici Gudenus nu se gândesc să încheie discuția sau să își retragă oferta.

Mai mult! Strache se mândrește, de asemenea, cu legăturile cu super-bogați din Austria, menționând numele unora și modul cum aceștia contribuie la partid.

Clubul de caritate al partidului

Astfel în loc de partid banii ar urma să fie donați unui club intermediar. "Clubul este caritabil, care nu are nimic de-a face cu partidul", a spus liderul FPÖ. 

Dacă este adevărat ceea ce a spus Strache în acea seară în Ibiza, acest presupus sistem ilegal de finanțare a partidelor ar fi fost în vigoare.

"Sunt câțiva foarte bogați care plătesc între 500.000 și unu și jumătate până la două milioane", spune Strache în film. Printre altele, producătorul de arme Gaston Glock, miliardarul german Heidi Goëss-Horten, antreprenorul René Benko și compania de jocuri de noroc Novomatic au plătit deja, afirmă acesta.

Atât miliardarii Goëss-Horten, Benko și Glock, cât și Novomatic, au negat aceste afirmații ale politicianului austriac.

De notat că Novomatic a câștigat anul trecut un parteneriat public-privat în domeniul automatelor de joc (poreclite și păcănele n.r.) din Moldova și au existat suspiciuni că totul a fost aranjat.

"Întâlnire exclusiv privată"

Cei doi politicieni austrieci au reacționat după publicarea imaginilor, calificând întâlnirea ca fiind "exclusiv privată" într-o "atmosferă de vacanță destinsă și asezonată cu alcool".

În declarația scrisă trimisă redacțiilor SZ și Der Spiegel, Strache susține că ar fi atras de mai multe ori atenția asupra respectării legii. Ceea ce este valabil și pentru toate "donațiile promise partidului". "De altfel", mai scrie Strache, "pe lângă faptul că în cursul serii s-a consumat mult alcool, a mai existat și bariera comunicațională".

Demisia Guvernului și alegeri anticipate

"Ajunge!" a spus cancelarul Austriei Sebastian Kurz în fața presei după izbucnirea scandalului supranumit Ibiza-gate (afacerea Ibiza), anunțând și că i-a solicitat președintelui Alexander van der Bellen să declanșeze organizarea alegerilor anticipate "în cel mai scurt timp".

În consecință coaliția guvernamentală dreapta-extremă dreapta din Austria s-a rupt luni, cu doar câteva zile înaintea alegerilor legislative europene, odată cu plecarea din Guvern a tuturor miniștrilor FPÖ.

Potrivit analiștilor acest scandal va avea repercursiuni majore asupra partidelor de dreapta și extremă-dreapta din UE și ele privesc întreaga UE, alegerile europene de duminică, 26 mai, și pe aliații populiști ai Vienei. Oportunitati