De ce Renato Usatîi apare ca dat în căutare în Rusia, iar Plahotniuc și Platon nu

shadow
Luni, 20.05.2019 07:28   3763
Liderul Partidului Politic Partidul Nostru și fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, figurează în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia ca dat în căutare.

Într-o postare pe Facebook politicianul fugar susține însă că nu ar mai fi în căutare.

El al publicat două documente emise de Ministerul Afacerilor Interne din Rusia în care se menționează că pe 26 aprilie 2019 (atunci când a fost emis documentul) Renato Usatîi nu ar fi condamnat și că nici nu ar fi dat în căutare pe teritoriul Federației Ruse.

Explicația este simplă. Baza de date privind persoanale date în căutare a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia se actualizează aproximativ o dată la trei luni, respectiv doar după actualizare acesta va fi exclus și de acolo.

E cazul și a lui Leonid Katz, suspectat în Moldova de fraude și care la începutul anului 2019, fusese arestat în Rusia.

Advertisement

În luna aprilie Katz a fost eliberat din arest și circulă liber, inclusiv intenționa să vină în Moldova, pentru a-și recupera afacerile. Cu toate acestea el figurează în continuare ca dat în căutare, în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

În schimb în această bază lipsesc Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, despre care la finele lunii februarie 2019, Departamentul anchetă penală din cadrul Ministerului de Interne din Rusia a anunțat că ar fi anchetați pentru că „au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă” și ar fi fost implicați întro operațiune de spălare a miliarde de ruble din Rusia.

Citiți și:

Miliardele din Laundromat ar fi ajuns și la PlahotniucOportunitati