Amenzi de peste un miliard de euro pentru 5 giganți bancari care au manipulat piața valutară

shadow
Duminică, 19.05.2019 08:40   1813
Giganții din industria bancară mondială Barclays, Citigroup, JPMorgan, Mitsubishi și Royal Bank of Scotland au primit amenzi de 1,07 miliarde euro din partea Comisiei Europene, pentru că au manipulat tranzacțiile de pe piața valutară pe 11 monede naționale diferite.

Gigantul elvețian UBS a fost exceptat și nu a primit amenda de 285 de milioane de euro pe care autoritățile o pregăteau, deoarece elvețienii sunt cei care au alertat Comisia Europeană cu privire la existența a două carteluri în industria bancară.

„Companiile și oamenii depind de schimbul valutar al băncilor pentru a realiza tranazcții peste hotare. Activitățile de tranzacționare pe schimb valutar reprezintă una dintre cele mai mari piețe din lume, care valorează miliarde de euro în fiecare zi”, atrage atenția Margrethe Vestager, Comisarul European pentru competitivitate.

Citiți și:

Cine și cum a câștigat zeci de milioane de lei de pe urma manipulării pieței valutare

Vestager a dus în ultimii ani o luptă strânsă împotriva jucătorilor care operează prin practici anti-concurențiale, de la industria financiară și până la sectorul giganților din hi-tech.

Advertisement

„Astăzi am amendat Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan și MUFG Bank (Mitsubishi UFJ Financial Group), iar decizia luată în privința acestui cartel trimite clar mesajul că noi, Comisia Europeană, nu vom tolera un astfel de comportament în niciun sector din piețele financiare. Comportamentul acestor bănci a subminat integritatea sectorului pe cheltuiala economiei europene și a consumatorilor”, a declarat joi, 16 mai, Vestager.

Investigația a durat șase ani și a scos la iveală faptul că anumiți traderi de la mai multe bănci - care sunt responsabili pentru tranzacționarea pe schimb valutar, o formă de tranzacționare intra-day – au făcut schimb de informații sensibile și de planuri de tranzacționare prin diferite platforme profesionale de comunicare.

Industria financiară a fost lovită cu amenzi de miliarde de euro la nivel global în ultimul deceniu pentru că diferiți actori grupați în carteluri au manipulat valute și indici de referință.

Astfel în 2013, Uniunea Europeană a penalizat cu 1,7 miliarde de euro opt concerne bancare internaționale care au format în secret un cartel de manipulare a dobânzilor de referință Libor și Euribor. 

Printre aceștia se număra Deutsche Bank, care a fost obligată să achite 725 de milioane de euro, Royal Bank of Scotland, cu 391 de milioane, Societe Generale, cu o amendă de 446 de milioane de euro, precum și băncile americane JP Morgan și Citigroup.

Potrivit Comisiei Europene, băncile s-au înțeles cu privire la nivelul dobânzilor amintite, ceea ce a afectat dobânzile la numeroase produse financiare.

În Republica Moldova, în anii 2014-2015, Moldindconbank a fost implicată în operațiuni de manipulare a pieței valutare, pentru care a fost sancționată cu amenzi minore de până la un milion de lei.Oportunitati