Moldova are un Club al Presei Economice

shadow
Sâmbătă, 18.05.2019 10:21   2051
Organizația non-guvernamentală „Clubul Presei Economice” s-a lansat vineri, 17 mai 2019, la Chișinău, în cadrul unui eveniment festiv cu participarea jurnaliștilor membri, ai oficialităților și partenerilor de dezvoltare.

La eveniment a participat și Daniel Apostol, director editorial al publicației „Economistul” și președintele Clubului Presei Economice din România.

Misiunea Clubului Presei Economice (CPE) este să contribuie la dezvoltarea jurnalismului economic în Republica Moldova, atât prin stimularea ofertei, cât și prin educarea cererii de informații și analize economice de calitate, o societate informată fiind mai puțin supusă manipulării de orice fel. 

Astfel, CPE își propune să organizeze lunar ședințe ale clubului presei economice, pe tematici de interes public cu invitați care să reflecte o gamă cât mai largă de opinii la tema abordată. Potrivit președintelui CPE, Alexandru Burdeinîi, vor fi organizate atât ședințe publice, cu participarea orcărui jurnalist interesat, cât și ședințe la care vor avea acces doar membrii organizației. 

„Vom avea inclusiv ședințe în format Chatham House, pentru a oferi membrilor noștri informații aprofundate, care să-i ajute să înțeleagă dedesubturile diverselor fenomene economice. Iar asta înseamnă că vom avea reguli stricte privind reflectarea subiectelor discutate la club”, a declarat Alexandru Burdeinîi. 

Totodată, pentru a stimula activismul jurnaliștilor economici, CPE va organiza anual un concurs de materiale pe teme specifice, câștigătorii fiind anunțați în cadrul unei Gale a jurnaliștilor economici, la final de an. Tema și condițiile primului concurs vor fi anunțate în luna iunie a.c. 

„Crearea unei coaliții a jurnaliștilor profesionisti de facură economică și lansarea ei de astăzi, într-un spațiu ce predispune la inspirație și creativitate, este, cu certitudine, un eveniment de rezonantă al spațiului mediatic național, dar și al societății civile moldovenești în ansamblu. Țara Dvs are nevoie de o presă economică profesionistă.

Advertisement

O presă care poate evolua doar prin consolidare, prin diversificarea formelor de abordare și de expunere a subiectelor economice complexe, a reformelor strategice derulate în țară, a problematicii din mediul de afaceri autohton. Toate într-un limbaj adecvat sectoarelor privat și public, și bineînțeles, pentru cetățeni” a declarat Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

”Un rol aparte revine presei economice în stimularea și reflectarea echidistantă a dialogului public-privat și cunoaștem deja că aveți planuri concrete în acest sens. Avem certitudinea că această consolidare a jurnaliștilor economici, prin lansarea Clubului, va servi la sporirea profesionalismului și la extinderea în continuare a respectivului segment important al presei naționale. Programul nostru, care face parte din cei care au încurajat și au susținut crearea Clubului, va continua, în conformitate cu obiectivele și posibilitățile ce le are, să fie alături în eforturile și activitățile preconizate ale Clubului”, a subliniat reprezentantul USAID. 

De asemenea, Clubul va lansa în viitorul apropiat Academia Jurnalismului Economic, un proiect comun cu Asociația Businessului European (EBA), implementat cu suportul companiei Japan Tobacco International (JTI). 

CPE este condusă de Alexandru Burdeinîi, fondatorul primei agenții de știri economice și reviste online din Moldova, InfoMarket, creată în anul 2000. Din Consiliul organziației fac parte Dmitri Calac, redactor șef al primului săptămânal economic din Moldova, Экономическое обозрение - Logos press, editat din 1990, și jurnalistul Vitalie Condrațchi.  

Clubul Presei Economice are deja peste 20 de membri și este deschis pentru aderarea tuturor jurnaliștilor interesați de subiectele economice, inclusiv din instituțiile de presă generaliste, dar și pentru instituțiile de presă, care vor avea avantaje speciale în calitate de membri. 

Pentru mai multe informații sau pentru a deveni membru al CPE, contactați-ne la contact@cpe.md sau vizitați pagina noastră www.facebook.com/ClubulPreseiEconomice

* * *

Întrebat care vor fi sursele de finanțare a Clubului, Alexandru Burdeinîi a declarat pentru Mold-Street.com că principalele obiective ale organizației includ îmbunătățirea calității jurnalismului de afaceri și educarea generației tinere de reporteri capabili să scrie pe teme economice și să analizeze fenomenele și evenimentele din economie. ”Reieșind din aceste obiective CPE va solicita finanțare de la donatori externi și interni pentru proiecte și campanii ce vor contribui la atingerea obiectivelor respective. În prezent analizăm oportunitățile și ofertele, pe care continuăm să le primi de la diverși actori, încercând să ne păstrăm independența și libertatea de acțiune”, a spus Burdeinîi. 

Alexandru Burdeinîi explică misiunea și planurile CPE.

* * *

Nota Mold-Street.com: Clubul Presei Economice este diferit de forumul informal cu același nume care a existat la Chișinău în anii trecuți sub egida Asociației Presei Economice.


Oportunitati