Licitația de 40 milioane euro pentru construcția penitenciarului din Chișinău a fost extinsă

shadow
Vineri, 17.05.2019 10:35   967
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, anunță că termenul-limită de depunere a ofertelor pentru achiziția lucrărilor de construcție a penitenciarului din Chișinău, numărul de achiziții publice W1, a fost extins cu încă o lună de zile

Astfel noul termen-limită pentru depunerea ofertelor este 24 iunie 2019, ora 10.00. Motivele acestei amânări nu au fost anunțate.

Concursul pentru selectarea și contractarea companiei de construcție ce va construi viitorul penitenciar din Chișinău a fost lansat pe 15 februarie 2019, cu o întârziere de câțiva ani.

Proiect de 39 milioane de euro

Obiectivul de bază este construcția în 36 de luni, a unui Centru Penitenciar în municipiul Chișinău pentru 1.536 deținuți cu statut de preveniți care va înlocui actualul Penitenciar nr. 13 - Chișinău, vechi și supraglomerat.

De notat că în prezent doar 3 din cele 17 penitenciare funcționale din Moldova îndeplinesc standardele minime de detenție.

Citiți și:

Închisorile din Moldova rămân pline.

Advertisement

Circa 2600 de amnistiați au eliberat locul pentru alți deținuți

Potrivit Ministerului Justiției, viitorul penitenciar va asigura respectarea Regulamentului European pentru Penitenciare - EPR2006(2) și recomandările instituțiilor internaționale. Totodată el va contribui la realizarea obiectivelor Guvernului în reformarea organizării și managementul instituțiilor penitenciare, în scopul stabilirii unor noi standarde în siguranță, securitate și disciplină, fără a afecta demnitatea deținuților.

Pentru realizarea acest proiect încă la finele anului 2013, a fost semnat un Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în sumă de 40 milioane de euro (circa 800 milioane lei), din care un milion de euro este grant.

Întârziere de 4 ani și jumătate

În aprilie 2019, Curtea de Conturi a constatat în cadrul auditului rapoartelor financiare ale Ministerului Justiției, că implementarea proiectului cu privire la construcția noului penitenciar este în întârziere cu aproximativ 54 de luni, adică 4 ani și jumătate.

Este adevărat că termenul limită de realizare a proiectului este decembrie 2021 și teoretic încă sunt șanse ca el să fie implementat fără întârzieri. Totuși la finele anului 2018, Ministerul Justiției a înaintat către Ministerul Finanțelor solicitarea privind necesitatea extinderii termenului limită cu încă un an, până pe pe 31 decembrie 2022.

Auditorii au constatat că pe parcursul anilor 2014-2018 pentru realizarea proiectului, prin legile bugetare anuale, au fost alocate în total 121,36 milioane lei, reușindu-se utilizarea doar a 23,1 milioane lei, sau 19,03% din totalul mijloacelor alocate.

În bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 de milioane pentru construcția penitenciarului, din care 14,54 milioane lei din surse interne. Noul penitenciar, va fi construit la Bubuieci, o suburbie a Chișinăului.Oportunitati