Părinții din Strășeni sunt revoltați de experimentul cu alimentația pentru copii

shadow
Luni, 20.05.2019 07:53   2552
Parinții copiilor de la grădiniția nr. 5 din Strășeni sunt revoltați de faptul că micuții lor sunt supuși unui experiment periculos, fiind hrăniți din aprilie cu mâncare dubioasă, livrată de firma lituaniană ce a câștigat licitația de 180 de milioane.

Potrivit Jurnal TV, să discute cu oamenii nemulțumiți, la grădiniță au venit autoritățile locale și reprezentanți ai Guvernului. Președintele raionului Strășeni, Mihail Popa, a lăudat proiectul adus din Lituania pentru grădinița din oraș, susținând că "problema ar fi în oameni".

Citiți și:

O firmă din Lituania va primi 180 de milioane pentru alimentația elevilor din Strășeni

La fel și consilierul prim-ministrului, Viorelia Moldovan-Bătrânac, a susținut că proiectul este necesar întrucât inclusiv în această grădiniță erau devieri de la cantitate și calitatea hranei. Totodată ea a dat asigurări că până la 1 septembrie toate aceste probleme vor fi remediate.

Advertisement

Chiar și așa, de la bun început compania din Lituania, care a câștigat concursul, a lucrat cu aceeași furnizori care erau până la implementarea proiectului.

Părinții au spus însă că de fapt problemele au început din primele zile de când a fost pus în aplicare noul model de alimentație, adică de la 1 aprilie. Astfel aceștia au un meniu mai puțin diversificat ca în trecut, în alimentație fiind preponderent paste făinoase, boboase și varză.

Totodată ei au întrebat de ce nu s-a făcut măcar o consultare cu părinții, ca aceștia să fie informați despre acest experiment, deoarece este vorba despre sănătatea copiilor.

"Primarul ca autoritate, nici nu a fost consultat și nici informat, deaceia nici  părinții nu au fost informați", a declarat Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni. 

Chiar și șefa grădiniței a spus că de trei săptămâni la grădiniță nu au mai fost aduse mere pentru a hrăni copiii.

Sergiu Brânzilă, administratorul companiei Pontem.X SRL ce implementează proiectul s-a arătat surprins, susținând că aude prima dată despre acest lucru. Totodată el a promis că meniul va fi revizuit.

O altă problemă este că produsele sunt livrate în instituțiile din oraș, deși Primăria nu a dat în comodat companiei blocurile alimentare, cantinele și depozitele pentru păstrarea produselor, așa cum prevede proiectul-pilot.

Situația ar fi similară și în alte instituții de învățământ din cele 66 din raionul Strășeni, unde alimentația este gestionată de compania din Lituania. 

Amintim că în luna martie, compania UAB Pontem din Lituania a câștigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni. UAB Pontem, deși are o reputație îndoielnică, va primi 180 de milioane de lei din bugetul Republicii Moldova pe o perioadă de 5 ani pentru acest scop.Oportunitati