Grupul Schwarz, proprietarul Kaufland și Lidl, a ajuns la afaceri de 104 miliarde de euro

shadow
Vineri, 17.05.2019 06:15   2895
Gigantul german deține în România două rețele aflate în top trei jucători din comerțul alimentar, mai exact Kaufland, care este și liderul pieței, și Lidl, care ocupă poziția a treia, dar care vine puternic din urmă.

Familia Schwarz, care deține Kaufland și Lidl, a ajuns la o cotă de piață de peste 20% în comerțul alimentar din România, conform calculelor ZF. În 2008, ultimul an de boom economic, nemții aveau o cotă de piață de doar 5,7%. Atunci Lidl încă nu intrase pe piață, iar Kaufland nu era încă lider.

Grupul Schwarz din Germania, care deține în portofoliu lan­țul de hipermarketuri cu pre­țuri mici Kaufland și discoun­te­rul Lidl, a obținut în 2018 afaceri totale de 104,3 miliarde de euro, în creștere cu 7,4%. Gigantul a depășit anul trecut pen­tru prima dată pragul de 100 miliarde de euro afa­ceri. Avansul a fost susținut în special de Lidl, rețea ale cărei vânzări au crescut cu 8,8%, la 81,2 miliarde de euro, pe când businessul Kaufland a postat un plus de 1,6%, la 22,6 miliarde de euro, scrie compania de cercetare de piață IGD. Restul este contribuția unei alte firme din grup.

România a contribuit 4%

La totalul businessului, piața din Ro­mânia a contribuit cu circa 4% în condițiile în care Kaufland a ajuns anul trecut la 11 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), iar Lidl s-a apropiat de 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), conform esti­mărilor ZF. Mai exact, afacerile discoun­terului german Lidl au crescut cu aproape 17% în 2017, până la 6,5 miliarde de lei. Avansul chiar mai puternic de anul trecut a dus businessul spre 8 miliarde de lei în 2018, conform calculelor făcute de ZF pe baza informațiilor comuni­cate de oficialii companiei. În ceea ce privește Kaufland, retailerul german a obți­nut în prima parte a anului (ianuarie – iunie 2018) afaceri de 5,1 miliarde de lei, cu 9% mai mari decât cele din primul semestru al lui 2017, arată calculele efectuate de ZF pe baza datelor publice. Ritmul de creștere s-a menținut și în a doua parte a lui 2018, con­form surselor ZF, astfel că businessul lanțu­lui de hipermarketuri s-a dus spre 11 miliarde de lei. Astfel, gigantul Schwarz deține în Ro­mânia două rețele aflate în top trei jucători din comerțul alimentar, mai exact Kaufland, care este și liderul pieței, și Lidl, care ocupă ul­ti­ma poziție pe podium, dar care vine pu­ter­nic din urmă.

Pe locul secund în comerțul local se află francezii de la Carrefour dacă sunt luate în calcul rezultatele la nivel de grup, adică pe mai multe entități juridice.

Advertisement

Dacă se ia în calcul doar entitatea Carrefour România (cea mai mare a francezilor după cifra de afaceri), Lidl e posibil să urce pe locul doi, însă datele financiare oficiale nu sunt încă publice. Din calculele ZF, familia Schwarz, care deține Kaufland și Lidl, a ajuns la o cotă de piață de peste 20% în comerțul alimentar din România.

În 2008, ultimul an de boom economic, nemții aveau o cotă de piață de doar 5,7%. Atunci Lidl încă nu intrase pe piață, iar Kaufland nu era încă lider. Nemții au venit inițial cu Kaufland în 2005, iar șase ani mai târziu au adus și lanțul de discount Lidl.

La nivel mondial Lidl are 12.100 de magazine pe 30 de piețe, iar doar anul trecut au fost inagurate 400 de unități. Kaufland este activ pe mai puțin de 10 piețe și are de circa zece ori mai puține magazine, conform ultimelor date. Pe piața locală nemții au peste 120 de hipermarketuri Kaufland și circa 240 de magazine de discount Lidl, dintre care circa 25 deschise anul trecut sub ambele branduri.

Magazine noi, prețuri atractive

CEO-ul grupului Schwarz, Klaus Gehrig, a pus evoluția pozitivă în 2018 a gigantului la nivel mondial pe seama “noilor deschideri și a prețurilor atrăgătoare”. Evoluția Kaufland a fost mai slabă ca cea a Lidl, iar explicația constă în faptul că segmentul hipermarketurilor a fost afectat de schimbările comportamentului de consum pe piețele pe care brandul operează. Mai exact, consumatorii caută tot mai mult magazine mici, aflate aproape de casă sau birou. Investițiile viitoare merg însă îmbunătățirea experienței de shopping și către extinderea categoriilor de produse. Pe piața din România planurile de expansiune ale ambelor branduri sunt agresive.

Kaufland, liderul comerțului local după cifra de afaceri, are achiziționate 40 de terenuri pentru a deschide câte zece magazine pe an în perioada 2019-2022, conform surselor ZF. Lanțul german de hipermarketuri ar urma să ajungă la 160 de magazine și afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2022, conform unor surse ZF apropiate companiei.

În cazul Lidl, anul trecut au fost deschise 20 de magazine, fiind a doua cea mai alertă expansiune de după 2011, anul când brandul și-a făcut oficial intrarea în România după preluarea Plus Discount. Atunci au fost achiziționate peste 100 magazine, iar între timp nemții au ajuns la 240 de unități de tip discount. în ceea ce privește planurile de expansiune, compania are vizate pentru deschidere cel puțin 15 magazine în 2019. Următorul pas anunțat de Lidl a fost cel de 300 de magazine pentru România, astfel că dacă se menține ritmul expansiunii, acest nivel ar putea fi atins în 3-4 ani, conform celor mai recente date ZF.

Cine este Dieter Schwarz, proprietarul magazinelor Lidl și Kaufland

Numele lui Dieter Schwarz (79 de ani) poate nu spune mare lucru, însă există puțină lume care să nu cunoască magazinele Lidl și Kaufland, al căror proprietar este. De altfel, într-o industrie dominată de giganți financiari și listări la bursă, grupul Schwarz este una dintre puținele afaceri de familie rămase. Cu o avere estimată la 23,3 miliarde de dolari, Dieter Schwarz este al 36-lea cel mai bogat om din lume, potrivit clasamentului realizat de revista americană Forbes.  Aflat la mai puțin de 60 de kilometri de Stuttgart, orașul Heilbronn este cunoscut pentru arhitectura tipic germană, pentru puternica industrie a vinului și pentru businessurile care l-au ales ca centrul de dezvoltare. Puțini sunt cei care știu că unul dintre cei 125.000 de locuitori este și unul dintre cei mai bogați oameni din Germania și din lume. Despre germanul Dieter Schwarz trebuie să cauți mult pentru a găsi câteva informații biografice credibile. Forbes scrie că este unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din lume și că este căsătorit de mai bine de 50 de ani și are două fiice. Dieter Schwarz, care se implică încă în conducerea grupului de comerț, a moștenit businessul de la tatăl său, fondatorul imperiului de comerț. Miliardarul a început să lucreze pentru afacerea familiei în tinerețe și în timp a reușit să o extindă la nivelul întregii Europe.Oportunitati