Ce va fi mai departe cu prețurile la carburanți și alimente

shadow
Joi, 16.05.2019 15:45   1963
Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în creștere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 5,1 la sută, față de 4,9 la sută cât prognoza în luna februarie, a anunțat astăzi în cadrul prezentării celui de-al doilea Raport asupra inflației, Octavian Armașu, guvernatorul BNM.

Totodată previziunea asupra ratei inflației pentru anul 2020 a fost majorată de la 5% la 6,5%.

Prețurile la gaze ar putea crește cu 6%, iar la petrol cu 15%

BNM apreciază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse temperarea activității economiei mondiale și evoluțiile prețurilor internaționale la petrol și gaze. Stabilizarea cotațiilor petroliere va exclude însă „fluctuații majore a prețurilor la combustibili pe plan intern”.

Astfel prețurile la gaze ar putea crește cu circa 6%, iar cele la produse petroliere cu până la 15%.

Riscurile de natură internă se referă la ajustarea tarifelor în a doua jumătate a acestui an, iar ritmul de creștere a prețurilor reglementate va spori semnificativ, dar cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3% în a doua jumătate a anului 2020.

Advertisement

Prețurile la produsele alimentare vor crește, iar ritmul de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză, susține BNM.

Guvernatorul BNM a menționat că, după inflația joasă din anul trecut, din luna decembrie 2018 rata inflației și-a inversat trendul și a urcat în luna aprilie la 3,2%, „îndreptându-se spre intervalul țintei inflației” de 5%.

Potrivit lui majorarea ratei anuale a inflației a fost cauzată de „evoluția prețurilor la produsele alimentare care au înregistrat o creștere de 4,5%, în luna aprilie 2019”.

De notat că bugetul de stat pentru anul 2019 a fost construit pe o rată medie anuală a inflației de 4,9% și o creștere a Produsului Intern Brut de 4%.

Amintim că de miercuri, 15 mai, benzinăriile au majorat cu circa 5% prețurile la benzină și motorină.Oportunitati