De ce doar un străin a primit cetățenia Republicii Moldova prin investiție

shadow
Sâmbătă, 18.05.2019 09:17   1250
23 de cetățeni străini au depus dosarele până în prezent pentru a obține cetățenia Republicii Moldova în schimbul investițiilor, dar până la acest moment doar o persoană care a aplicat la program a obținut deja pașaportul Republicii Moldova.

Această evoluție s-ar datora timpului scurt de la lansarea oficială a  Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, cât și unor cerințe stricte impuse de autorități pentru aplicanți.

Nicio legătură dintre cetățenia prin investiție și amnistia fiscală

În cadrul unei conferințe de presă vicedirectorul Agenției Servicii Publice (ASP), Iulia Petuhov, instituție care implementează Programul, a negat din start că ar exista o legătura dintre cetățenia prin investiție și amnistia fiscală.

Citiți și:

FMI: Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele

"Pentru amnistia fiscală termenul inițial a fost de 1 decembrie, apoi prelungit la 1 ianuarie 2019. Asta pe de o parte, pe de altă parte, în program, primul dosar a fost depus la mijlocul lunii decembrie. Luând în calcul procedura depunerii dosarului și de verificare - vorbim despre 2 luni. Fizic, banii ar intra în cont abia în martie. Așa vă demonstrez că nu au nimic în comun“", a declarat oficialul

Potrivit ei, prin acest Program a fost instituită o platformă reală de atragere a investițiilor și nu de vânzare de pașapoarte, cum afirmau anterior unii experți care se declarau convinși că doar posibilitatea de a călători în spațiul european îi atrage pe beneficiarii acestei proceduri. 

Verificare complexă a solicitaților

"Este mai mult decât eliberarea unui pașaport", a afirmat Iulia Petuhov, care a prezentat etapele de depunere și verificare a actelor solicitanților.

Advertisement

Astfel dosarele depuse în cadrul programului trec un amplu proces de verificare de tipul Due diligence, atât în țara noastră cât și peste hotare.

Datele prezentate sunt verificate inițial pe platforma internațională DDIQ a companiei Exiger, după care prin intemediul tuturor surselor publice deschise (internet, rețele sociale, mass media etc).

Nivelul trei presupune prezentarea unui raport de verificare de către trei companii: Thomson Reuters, Exiger și BSA), iar ultimul nivel preupune verificări din partea Ministerului Afacerilor Interne prin Biroul migrație și azil, Serviciul Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție și Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor.

"Toate acestea sunt făcute ca să ne asigurăm că programul nu prezintă risc pentru securitatea Republicii Moldova și cetățenilor ei”, a declarat Iulia Petuhov.

Sursa citată a menționat și faptul că programul a fost prezentat la finele anului și specialiștilor în domeniul combaterii spălării de bani de la Moneyval, care nu ar fi avut nimic de opinat.

Citiți și:

Prima cetățenie pe bani. Numele beneficiarului rămâne secret

Ea a mai dat asigurări că nu vor putea deveni cetățeni ai Republicii Moldova persoane care au comis infracțiuni, care au fost puse sub învinuire sau au calitatea de învinuit în fața Curții Penale Internaționale, sunt date în urmărire de către Interpol, care au obținut venituri din activități criminale, persoane ale căror fonduri provin din surse ilegale sau care au fost găsite vinovate pentru comiterea de infracțiuni cu caracter terorist.

Anterior expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruță a spus că autoritățile moldovene nu țintesc atragerea unor investiții, ci vând unor străini dreptul de a călători fără vize în UE.

Legea, care functioneaza și in alte țări, inclusiv unele din Uniunea Europeană, a fost criticata de Comisia Europeană și de experții locali.

De promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu un consorțiu compus din companiile MIC Holding LLC și Henley & Partners Government Services Ltd, 

Citiți și:

Cine stă în spatele consorțiului ce implementează controversatul program cetățenie pe baniOportunitati