Un startup american vrea să construiască cel mai rapid avion comercial din lume

shadow
Duminică, 19.05.2019 06:13   933
O nouă companie aerospațială, Hermeus, a intrat în luna curentă în cursa pentru livrarea de nave supersonice pentru piața aviației civile.

Fondatorii întreprinderii se ambiționează să dezvolte avioane comerciale care sunt capabile să atingă viteza de 5 Mach (1 Mach = 1.234,8 km/oră, viteza sunetului). Un astfel de aparat ar putea parcurge distanța între New York și Paris în doar 90 de minute, în comparație cu 7 ore cât durează zborul cu o navă de croazieră, scrie portalul ArsTechnica.com

Hermeus a primit finanțare inițială de la firma de investiții Khosla Ventures, pentru proiectarea unui prototip de propulsie și altor tehnologii aferente. Totodată, unul dintre fondatori, Skyler Shuford, a declarat că echipa sa ”nu va inventa bicicleta” și va utiliza preponderent materialele și tehnologiile existente, inclusiv și în mod special titanul, un material foarte rezistent. 

”Nu alergăm după super-miracole. Noi ne vom ocupa de sarcini pur inginerești, fără mare aprofundare în știință”, a spus antreprenorul. 

În următorii 5 ani Hermeus va proiecta și testa un sistem de propulsie bazat pe conceptul de turbină, care va funcționa ca un motor cu ciclu combinat, iar ulterior va proiecta și nava propriu-zisă.

Advertisement

Viitorul model va avea o durată de exploatare de 8-10 ani, a precizat Shuford. 

Cei patru fondatori ai companiei sunt foști stagiari ai corporațiilor aerospațiale SpaceX și Blue Origin. Înainte de asociere, ei au lucrat pentru Generation Orbit, producătorul unui avion-rachetă supersonic și a unor tehnologii pentru explorarea cosmosului. Din boardul de consilieri fac parte Rob Meyerson, fostul președinte al Blue Origin, și George Nield, fostul membru al Administrației Federale pentru Aviație. 

Concurența

Hermeus nu este singura companie cu intenții de dezvoltare a navelor aeriene mai rapide decât viteza sunetului. Boom Supersonic a anunțat anterior o intenție similară. În ianuarie 2019 această întreprindere a primit peste 140 de milioane de dolari SUA pentru modelul comercial Overture, care - promit fondatorii - va putea atinge viteza de 2.2 Mach. 

Reprezentanții Boom Supersonic au afirmat că primele avioane Overture vor fi gata după anul 2020 și au anunțat că au primit comenzi de la Virgin Group și Japan Airlines, în total 30 de nave. 

Trecutul supersonic

În prezent doar avioanele militare se deplasează cu viteze supersonice. În domeniul transportului de pasageri au existat doar două modele care au fost în exploatare comercială, deși pentru o perioadă scurtă – Concorde, operat în comun de British Airways și Air France, și Tupolev-ul sovietic. 

Concorde (2,04 Mach) a efectuat zboruri transatlantice între anii 1976 și 2004, dar a fost scos din exploatare ca urmare a unui accident aviatic fatal în 2000 și a profitabilității reduse. Tupolev a efectuat în jur de 40 de zboruri comerciale în anul 1977 și a fost retras din serviciu fără explicații. Experții au dat vina pe nesiguranța tehnologiilor integrate în modelele respective, care puneau în pericol viața pasagerilor și a membrilor echipajelor. 

Interesul investitorilor pentru călătorii supersonice a revenit odată cu dezvoltarea vertiginoasă a tehnologiilor, care au devenit mai mature, îmbunătățirea siguranței zborurilor internaționale, disponibilitatea mai mare a materialelor de construcție, și succesul companiilor de genul SpaceX, Rocket Lab sau Relativity, notează Ars Technica. Oportunitati