Iurie Chirinciuc, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Filip, condamnat la închisoare

shadow
Joi, 16.05.2019 09:18   2637
Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, liberalul Iurie Chirinciuc, va sta după gratii. Aceasta a fost decizia Curții de Apel Chișinău, care a examinat, în seara zilei de ieri, contestațiile părților împotriva sentinței primei instanțe, prin care acesta fusese condamnat la o pedeapsă neprivativă de libertate.

Potrivit Procuraturii Generale, pentru trafic de influență și abuz de serviciu, fostul ministru a fost condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a exercita funcții publice timp de 5 ani.

Citiți și:

Tranzacția încheiată de fostul Ministru al Transporturilor cu Procuratura

Tot ieri, instanța de fond i-a agravat pedeapsa și unui om de afaceri, care i-a fost complice fostului ministru la comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă de 2 ani de detenție.

Totuși, instanța a respins solicitarea procurorului privind confiscarea extinsă, în folosul statului, a automobilului de lux care aparține fostului ministru și a mijloacelor financiare de 40.000 lei și 5.500 euro – sume ridicate în timpul percheziției efectuate la domiciliul omului de afaceri.

Advertisement

Decizia este executorie, însă cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.
Ministrul, împreună cu șefii a două companii de construcți au fost reținuți pe 27 aprilie 2017, iar fiind audiați și-au recunoscut vina, încheind cu procurorii acord de recunoaștere a vinovăției.

Aminitim că, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ex-ministrul transporturilor, împreună cu șefii a două companii de construcții, ar fi organizat o schemă infracțională cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporții deosebit de mare. În concret, inculpații ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câștigătoare a licitațiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenți economici afiliați.

Citiți și:

Cum dosarul Chirinciuc scoate la iveală o schemă de milioane aplicată zeci de aniOportunitati