S-au scumpit carburanții; Un litru de benzină costă cu un leu mai mult

shadow
Joi, 16.05.2019 06:16   1222
De miercuri, 15 mai, majoritatea rețelelor de benzinării au majorat cu peste 5% prețurile la carburanți. Mâine le vor urma exemplu și restul stațiilor de alimentare.

Astfel prețului unui litru de benzină Premium 95 (cea mai populară) a crescut în medie cu 1,10 lei: de la 18,35 lei, la 19,45 lei.

Citiți și:

Cea mai mare tranzacție pe piața petrolieră din ultimii zece ani

Costul unui litru de motorină s-a majorat în medie cu 85 de bani: de la 16,60 lei, la 17,45 lei. Prețurile la gazul petrolier lichefiat au rămas deocamdată nemișcate.

Scumpirea era inevitabilă în condițiile în care în ultimele luni prețurile angro și cele de import ale produselor petroliere s-au majorat cu 6-9%. 

Un alt factor l-a constituit deprecierea treptată în ultimele luni a leului moldovenesc față de principalele valute, dar și creșterea cu peste 10% de la 1 ianuarie 2019 a accizelor la produsele petroliere.

Advertisement

De notat că în martie 2019, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat o nouă redacție a Metodologiei privind formarea și aplicarea prețurilor pentru produsele petroliere, conform cărora operatorii de pe piață calculează și stabilesc singuri prețurile la combustibil, luând în considerare costurile acestora și o rată anuală de rentabilitate de până la 10%.

Principalii jucători pe această piața petrolieră din Moldova sunt companiile Lukoil Moldova, Rompetrol-Moldova, Petrom Moldova, Avante, Datario, Tirex Petrol și Bemol.

Citiți și:

Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea de benzinării duty free 

 Oportunitati