S-au scumpit carburanții; Un litru de benzină costă cu un leu mai mult

shadow
Joi, 16.05.2019 06:16   649
De miercuri, 15 mai, majoritatea rețelelor de benzinării au majorat cu peste 5% prețurile la carburanți. Mâine le vor urma exemplu şi restul staţiilor de alimentare.

Astfel preţului unui litru de benzină Premium 95 (cea mai populară) a crescut în medie cu 1,10 lei: de la 18,35 lei, la 19,45 lei.

Citiţi şi:

Cea mai mare tranzacție pe piața petrolieră din ultimii zece ani

Costul unui litru de motorină s-a majorat în medie cu 85 de bani: de la 16,60 lei, la 17,45 lei. Preţurile la gazul petrolier lichefiat au rămas deocamdată nemişcate.

Scumpirea era inevitabilă în condiţiile în care în ultimele luni preţurile angro şi cele de import ale produselor petroliere s-au majorat cu 6-9%. 

Un alt factor l-a constituit deprecierea treptată în ultimele luni a leului moldovenesc faţă de principalele valute, dar şi creşterea cu peste 10% de la 1 ianuarie 2019 a accizelor la produsele petroliere.

Advertisement

De notat că în martie 2019, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat o nouă redacție a Metodologiei privind formarea și aplicarea prețurilor pentru produsele petroliere, conform cărora operatorii de pe piaţă calculează şi stabilesc singuri prețurile la combustibil, luând în considerare costurile acestora și o rată anuală de rentabilitate de până la 10%.

Principalii jucători pe această piaţa petrolieră din Moldova sunt companiile Lukoil Moldova, Rompetrol-Moldova, Petrom Moldova, Avante, Datario, Tirex Petrol şi Bemol.

Citiţi şi:

Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea de benzinării duty free 

 Oportunitati