Primele semne pozitive? Deficitul uriaș al balanței comerciale s-a redus cu 2,3% în primul trimestru

shadow
Miercuri, 15.05.2019 18:17   827
În primele trei luni ale acestui an, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare totală de peste 733 de milioane de dolari, în creștere cu peste 8% față de perioada similară a anului trecut.

Peste 64% din totalul mărfurilor au ajuns în țările Uniunii Europene, iar lirările în CSI și-au menținut tendința de scădere, coborând la doar 14%, în timp ce în restul lumii au crescut cu peste 45% ajungând la o cotă de 22%.

Datele statistice mai arată că cea mai mare pondere, aproape o pătrime din totalul mărfurilor exportate, o dețin mașinile și echipamentele pentru transport. Produsele alimentare și animalele vii constituie circa 24%, iar articolele manufacturate, aproape 19%.

În aceeași perioadă cu un ritm mai mic, de doar 3% au crescut și importurile, în țară intrând mărfuri în valoare de 1,37 miliarde de dolari.

Advertisement

Aproape 48% din importuri au provenit din statele UE, 27% din spațiul CSI și circa 25% din restul lumii.

Datele statistice relevă că 22% din totalul mărfurilor importate, o dețin mașinile și echipamentele pentru transport. Combustibilii naturali au avut o cotă de 18%,  articolele manufacturate aproape 17%, iar produsele chimice - peste 15%.

Ca urmare a creșterii mai rapide a exporturilor, în primul trimestru al acestui an balanța comercială negativă a constituit 632 milioane dolari, cu circa 16 milioane dolari mai puțin decât în primele trei luni ale anului 2018.

Citiți și:

Deficitul comercial al Republicii Moldova a trecut în premieră de pragul de trei miliarde de dolariOportunitati