Milionarul Andrei Tranga rămâne în arest preventiv

shadow
Miercuri, 15.05.2019 07:30   1331
Curtea de Apel Chișinău a decis că milionarul Andrei Tranga, coproprietarul lanțurilor de restaurante Andy’s Pizza și La Plăcinte, rămâne în arest preventiv pe 30 de zile, respingând cererea de transfer în arest la domiciliu depusă de avocatul omului de afaceri.

Procurorul Vasile Golban a spus că Tranga și alte patru persoane reținute la sfârșitul lunii trecute într-un dosar de șantaj și trafic de influență trebuie să rămână în izolator, deoarece există riscul ca aceștia să părăsească țara.

Versiunea principală a apărării

În schimb apărătorul lui Andrei Tranga, avocatul Ion Dron susține că se urmărește preluarea afacerii, adică a rețelelor de restaurante.

„Dacă toate procedeele ce țin de procedura penală se mișcă cam în felul următor, de la probe spre individ, în cazul Tranga s-a procedat exact invers. Persoana a fost reținută pentru a fi dobândite probe”, a declarat avocatul.

Totodată el susține că se abține deocamdată de la declarații dure, pentru că lucrează pe câteva piste. "Foarte frecvent sunt arestați oameni de afaceri și după aceste aresturi ei rămân fără afaceri. Cred că în cazul nostru nu trebuie să părăsim această pistă, care este versiunea principală a apărării”, a mai spus Ion Dron.

Potrivit avocatului, Andrei Tranga a fost reținut la doar 16 ore de la denunț, fără a exista probe privind vinovăția acestuia.

Advertisement

Ion Dron a mai precizat că proprietarul rețelei Andy’s Pizza se declară nevinovat și susține că nu a luat parte la niciun fel de tranzacție a banilor, așa cum declară procurorii.

Ce spune Procuratura

Referitor la acest caz, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a emis la finele zilei de 14 mai un comunicat în care anunță că în luna aprilie 2019, "au fost inițiate investigațiile în cadrul a 2 cauze penale, urmărirea penală fiind pornită pe faptul traficului de influență, săvîrșit în proporții deosebit de mari, precum și pe faptul șantajului, caracterizat prin transmiterea controlului asupra unei societăți comerciale și asupra activelor acesteia, acțiuni comise în interesul unui grup criminal organizat".

Potrivit PCCOCS în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație, pe 25 aprilie, de către procurorii și ofițerii PCCOCS, cu suportul ofițerilor SIS, au fost reținute în flagrant 5 persoane, după primirea unei părți din banii estorcați (30.000 euro).

Concomitent, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloacele financiare estorcate, mijloacele electronice de comunicare, calculatoare, documente și acte care probează circumstanțele cauzelor penale.

Totodată PCCOCS neagă că ar face presiuni asupra celor două rețele de restaurante, deținute de Tranga, și susțin că nu au fost efectuate "careva acțiuni de urmărire penală, cum ar fi de percheziții, ridicări de documente sau obiecte, care ar periclita acestor agenți economici". 

Tanga a fost inculpat în legătură cu o presupusă tentativă de preluare a unor afaceri de 10 milioane de euro aparținând omului de afaceri Viorel Vărzari. Presa a primit câteva scrisori anonime în care se menționa că în acest caz ar fi fost implicat și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta și-a dat demisia, spunând că este victima unor încercări de denigrare.

În acest dosar a fost vehiculată și implicarea interlopului Grigore Karamalak, care de aproape 20 de ani se ascunde de justiția moldovenească în Rusia. În plus scandalul are conexiuni și cu un cunoscut avocat, dar și cu persoane apropiate actualei conduceri a țării.Oportunitati