Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru 6-11 mai 2019

shadow
Duminică, 12.05.2019 07:09   1221
Printre evenimentele importante din săptămâna care se încheie putem menționa începutul construcției conductei de gaze naturale între Ungheni și Chișinău, dar și animozitățile în domeniul construcției drumurilor în Republica Moldova.

Cota centralei de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO EES) în balanța energetică a Republicii Moldova (fără regiunea separatistă) a scăzut de la 56,1% în I trimestru 2018 la 47,1% în aceeași perioadă a anului 2019. A doua sursă de energie a fost Termoelectrica, care a livrat în rețea 308,3 milioane kWh, în scădere cu 12 milioane kWh, cota întreprinderii constituind în primul trimestru - 27,5%.

Importul de energie electrică din Ucraina s-a majorat cu 53,7% până la 224,6 milioane kWh. DETALII

***

O companie din Lituania a câștigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni. UAB Pontem, deși are o reputație îndoielnică, va primi 180 de milioane de lei din bugetul Republicii Moldova pentru acest scop.

Guvernul a venit cu o reacție la acest material. DETALII

***

În trimestrul I 2019, volumul total al transferurilor bancare din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 276,81 milioane dolari. Principala sursă a devenit Israelul, care a detronat Rusia, ce dominat sectorul timp de două decenii.

Potrivit unui raport al BNM 82,7% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani (în USD, EUR și RUB), în principal, fără deschiderea conturilor bancare, iar 17,3% sunt transferuri bancare (în diverse valute) prin sistemul SWIFT, prezentate în valoare brută. DETALII

***

Banca Transilvania și Victoriabank au acordat primul credit sindicalizat transfrontalier România-Republica Moldova, în valoare de 21 de milioane euro. Beneficiar este centrul comercial Shopping MallDova, dezvoltat de Lemi Invest, un joint venture între companiile turcești Fiba Holding și Summa Turizm Yatirimciligi. DETALII

***

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune majorarea cu 3%, de la 1 aprilie 2019, a îndemnizației zilnice pentru copii rămași fără ocrotire părintească.

Măsura însă va majora nesemnificativ cuantumul indemnizației zilnice pentru copii: pentru zilele obișnuite acesta va crește de la 10 lei la 11 lei; pentru ziua de naștere a copilului se va majora de la 100 lei la 103 lei, iar pentru zilele de sărbătoare (Anul Nou, Crăciun, Paști și de Ziua Interna¬țională a Copilului) de la 70 lei la 73 lei.

Advertisement

DETALII

***

Companiile de asigurări Moldasig și Asito Direct, care au făcut parte din imperiul financiar al afaceristului Veaceslav Platon și sunt scoase la vânzare la prețuri de câteva milioane de lei, dețin 100% din capitalul societății pe acțiuni Style Design Company din Chișinău.

Ultima este artizana uneia dintre cele mai mari tranzacții din anul 2018. DETALII

***

Transgaz - prin subsidiarele sale din Republica Moldova - începe lucrările la conducta de 600 mm diametru și peste 120 de kilometri lungime între Ungheni și Chișinău. Implementatorul proiectului promite o minune în domeniul construcțiilor – să finalizeze lucrările în doar 12 luni.

Expertul Victor Parlicov consideră că investiția uriașă în acest proiect este una practic inutilă. DETALII

***

Compania ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti a început construcția și reabilitarea drumului național M3 - sectorul Porumbrei-Cimișlia, în valoare de circa 30 milioane euro, finanțat de Banca Europeană de Investiții. DETALII

***

Vadim Curmei, care a exercitat până în prezent funcția de director adjunct, a fost promovat de ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în funcția de director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Funcția respectivă a devenit vacantă după ce în septembrie 2018, Nicolae Ciubuc, care timp de doi ani a condus Agenția, a fost numit ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. DETALII

***

Banca Mondială a aprobat acordarea unui împrumut de 70 milioane de dolari pentru Proiectul de Dezvoltare a Sistemului Energetic din Republica Moldova.

În cadrul proiectului va fi construită o linie aeriană nouă de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcănești, în sudul Moldovei, și capitala Chișinău. Acesta prevede de asemenea modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești; precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei. DETALII

***

Procesul de absorbție a companiilor Radio Media Group Inc SRL și General Media Group Corp. SRL, deținute de liderul democrat Vladimir Plahotniuc, s-a finalizat.

Potrivit unei decizii a Consiliului Audiovizualului, pe piața media rămâne o singură companie - General Media Group Corp, care în calitate de succesor va prelua și licențele de emisie eliberate Radio Media Group Inc. pentru posturile de radio Muz FM și Publika FM. DETALII

***

Lucrările de reparație a drumului național R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni continuă să se desfășoare lent, iar drumul este gata în prezent doar în proporție de 60%. Pentru reparația drumului au fost încheiate 5 contracte, dintre care două cu Evrascon, alte două cu OHL din Cehia și un contract cu o companie din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului fiind de 80 de milioane de euro.

În prezent, companiile de construcții plătesc penalizări pentru fiecare zi de întârziere, dar nu se recurge la rezilierea contractelor. DETALII

***

Pe 7 mai 2019, Curtea de Apel din Amsterdam din Olanda a decis să mențină decizia anterioară a Tribunalului Districtului Amsterdam prin care au fost înghețate active de circa 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului.

Decizia instanței este o nouă lovitură pentru Kazahstan, care încearcă să nu achite lui Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd (Stati și părțile) o despăgubire de circa 532 milioane de dolari. DETALII

***

În anul 2018, prin intermediul Bugetului de Stat au fost prevăzute peste 1,33 miliarde lei cheltuieli capitale pentru executarea contractelor de reconstrucție a drumurilor și servicii de supervizare, finanțate din surse externe.

Din cele 1,33 miliarde lei au fost executate mai puțin de jumătate - doar 557,2 milioane lei, sau 41,8% din planul de finanțare aprobat de Ministerul Finanțelor. DETALII
 Oportunitati