“Nu mai putem tolera restanțele!” Alte contracte de reabilitare a drumurilor se realizează lent

shadow
Vineri, 10.05.2019 13:53   1669
Lucrările de reparație a drumului național R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni continuă să se desfășoare lent și în prezent drumul este gata doar în proporție de peste 60%.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, pentru reparația drumului național R1 au fost încheiate 5 contracte dintre care două cu azerii de la Evrascon, alte două cu firma OHL din Cehia și un contract cu o companie din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului fiind de 80 de milioane de euro.

Citiți și:

De ce nu se reconstruiesc drumurile naționale

„Nu mai putem tolera restanțele, cetățenii așteaptă de ani buni ca acest tronson să fie reparat. Pentru noi, scopul nu este să reziliem contractul sau să beneficiem de penalități, dar ne dorim să dăm în exploatare cât mai repede acest drum. La moment, se efectuează lucrări de reparație pe 4 porțiuni de circa 90 km dintre care peste 60% din lucrări au fost deja executate”, a declarat Chiril Gaburici, ministrul Economiei.

Advertisement

Gaburici a precizat că în prezent, companiile de construcții plătesc penalizări pentru fiecare zi de întârziere, dar nu se recurge la rezilierea contractelor. "Continuăm să lucrăm cu ele, pentru că în caz contrar ar dura mai mult procesul de relicitare”, a adăugat ministrul.

Reprezentanții companiilor dau asigurări că finalizarea traseului va fi gata până în luna noiembrie 2019.

Anterior acestea au mai făcut promisiuni de acest fel. La începutul anului trecut când erau efectuate circa 25% din lucrări, MEI anunța că reabilitarea drumului va fi finalizată în a doua jumătate a anului 2018. 

A trecut un an și au mai rămas de efectuat circa 40% din toate lucrările, respectiv există riscul major ca nici în acest an acest proiect de circa 1,6 miliarde lei să nu fie gata.

Contractele de reabilitare a porțiunilor drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni, semnate cu companiile Evrascon JSC din Azerbaidjan și OHL ZS din Cehia au fost pornite în martie 2014, pe o lungime de 83,82 km, finanțate de Banca Europeană de Investiții. Porțiunile de drum renovate urmau să fie finalizate în luna iulie 2016. Companiile au acum un nou termen la dispoziție pentru a da drumul în exploatare - finele lui 2019.

Mai adăugăm că în anii 2017-2018 au fost reziliate 7 contracte de reabilitare a drumurilor din cauza lipsei ratei de progres, agenții economici fiind penalizați, iar contractele urmând a fi re-licitate. 

Citiți și:

Au fost reziliate 7 contracte de reabilitare a drumurilor din Moldova



Oportunitati