Active petroliere de 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului, rămân blocate la cererea lui Stati

shadow
Sâmbătă, 11.05.2019 07:16   2880
Pe 7 mai 2019, Curtea de Apel din Amsterdam din Olanda a decis să mențină decizia anterioară a Tribunalului Districtului Amsterdam prin care au fost înghețate active de circa 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului.

E vorba de participația Republicii Kazahstan la KMG Kashagan BV din Olanda, deținută prin intermediul fondului suveran kazah Samruk-Kazyna.

Decizia instanței este o nouă lovitură pentru Kazahstan, care încearcă să nu achite lui Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd (Stati și părțile) o despăgubire de circa 532 milioane de dolari, stabilită încă în decembrie 2013 (suma inițială de 506 milioane plus dobânzile și costurile acumulate din 2013 și până în prezent) de un Tribunal de arbitraj din Suedia.

Citiți și:

Cine a lăsat Republica Moldova fără gaze ieftine din Kazahstan

Prin cota sa la Kashagan, care are o valoare nominală de aproximativ 5,2 miliarde USD, statul kazah participă la consorțiul internațional ce deține câmpul petrolier Kashagan, unul dintre cele mai mari din Marea Caspică. Alți membri ai consorțiului includ giganții petrolieri Eni, Royal Dutch Shell, Total, ExxonMobil, China National Petroleum Corporation și Inpex.

Istanța a confirmat astfel că Samruk funcționează ca un instrument pentru a proteja o sumă semnificativă de active kazahe de creditorii săi, chiar dacă țara în cele din urmă controlează aceste active.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati