În 2018 investițiile BERD în Moldova s-au redus de circa 6 ori

shadow
Marţi, 14.05.2019 07:52   1368
În anul 2018, investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova au constituit doar 23 de milioane de euro, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, arată raportul anual al instituției financiare.

Totodată volumul investițiilor BERD din 2018 au fost de circa 5,7 ori mai mic decât în 2017 și de 4-5 ori mai mic decât în anii 2012-2016, când s-a menținut stabil la un nivel de circa 100 milioane de euro.

Doar în Turkmenistan mai puțin

Între statele din regiune unde este prezentă Banca, în 2018 doar în Turkmenistan investițiile BERD au fost mai mici decât în Moldova – de doar 11 milioane euro. În această țară cu regim autoritar investițiile BERD s-au diminuat semnificativ – de 2,5 ori, față de anul 2017.

Citiți și:

„Mai mult de 5 ani am așteptat această zi!” BERD a reluat finanțarea firmelor prin bănci din Moldova

În alte state din regiune investițiile BERD au stagnat, cum a fost în Georgia la nivelul de circa 270 milioane de euro, de 10 ori mai mare decât în Moldova.

În Armenia investițiile BERD au crescut cu 10%, în Belarus s-au majorat de 2,2 ori, iar în Uzbekistan – de circa 6 ori.

Advertisement

Reducerea atât de abruptă a investițiilor BERD în Moldova pare greu de explicat în condițiile în care anul trecut Banca și-a majorat semnificativ cota în capitalul Victoriabank și a intrat în capitalul Moldova-Agroindbank, cea mai mari bancă din Republica Moldova.

BERD s-a concentrat pe activități ce au creat un impact enorm

Olga Roșca, responsabilă BERD pentru relațiile cu presă pentru statele Turcia, Moldova, Romania, Bulgaria, Serbia și Azerbaijan explică această evoluție prin faptul că munca instituției "a fost concentrată pe activități ce nu au generat un volum mare de investiții, dar au creat un impact enorm ce în viitor va facilita atragerea investițiilor în țară, inclusiv și din partea BERD". 

"În anul 2018 ne-am concentrat pe transformarea sectorului bancar și ne-a reușit. Am atras Banca Transilvania ca acționar majoritar la Victoriabank – o tranzacție care a generat zero volum de investiții pentru BERD, însă a fost un pas enorm spre transformarea sectorului bancar. 

Tot în 2018, împreună cu cele două companii de investiții am achiziționat un pachet de acțiuni la MAIB. Aceste eforturi 2018 au însemnat că în 2019 am putut să restartăm creditarea celor două bănci", explică Olga Roșca.

În acest sens ea amintește de faptul că în aprilie 2019, BERD a oferit celor două bănci câte 5 milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor. 

"Pe lângă aceasta, anul trecut am susținut 56 de companii locale prin servicii de consultanță. Am mobilizat granturi în volum de 2.5 milioane de euro de la guvernul Suediei pentru susținerea companiilor deținute de femei. Am ajutat guvernul Moldovei să dezvolte și să lanseze Mtender, un instrument online de achiziții publice", a mai precizat Olga Roșca. 

De notat că în aprilie 2019, BERD a decis reluarea finanțării IMM din Moldova prin intermediul celor mai mari bănci locale, suspendată cinci ani și ceva în urmă ca urmare a atacurilor raider asupra acționarilor și a lipsei de transparență în sistemul bancar.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. De la începutul activităților sale în țară, Banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar, cel agroalimentar, energetic, de producere și infrastructură.Oportunitati